Sexteni napóra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A „sexteni napóra”

A sexteni napóra (németül: Sextener (Sextner) Sonnenuhr, olaszul: La meridiana di Sesto) egy 5 hegycsúcsból álló hegycsúcs-csoport a Dolomitok keleti részén, a Sexteni-völgyet dél-délkeleten övező hegyláncban, a Sexteni-Dolomitokban. Ősi népi megfigyelések alapján a hegyek fölött vándorló Nap helyzete a helyi lakosok számára praktikus időjelző „eszköz”, az óra állását mutatja 09…13 óra között. Mindegyik hegycsúcs azt a nevet viseli, ahány órakor fölötte áll a Nap.

Fekvése[szerkesztés]

A „sexteni napóra” egy érdekes természeti jelenségen és helytálló népi megfigyeléseken alapuló helyi hagyomány. Az öt, környezetéből kiugró magas hegycsúcs a puster-völgyi járáshoz tartozó Sexten (Sesto) község közigazgatási területén található, a Sexteni-völgy felső szakaszának déli oldalán, nagyjából a Kreuzberg-hágó és a Fischlein-völgy közötti hegyvidéken. A modern sexteni idegenforgalmi szervezetek szívesen használják a napórát a hegyek közé ékelt Sexten község egyfajta szimbólumaként.

A napórát (vagy „hegyórát”) alkotó Dolomit-csúcsok keletről nyugat felé haladva a következők:

Achter (Arzalpenkopf, Croda Sora i Colesei)
Achter (Arzalpenkopf,
Croda Sora i Colesei)

A közismert öthöz néha hozzáveszik a hatodikat, a többinél lényegesen alacsonyabb „nyolcórás csúcsot” is, a Kreuzberg-hágó fölé nyúló Achtert, ennek hivatalos neve Arzalpenkopf, olaszul: Croda Sora i Colesei (2371 m).[1]

„Működése”[szerkesztés]

A Sexteni-völgy déli mellékvölgyének, a Fischlein-völgynek torkolatában fekvő Bad Moos településrészből nézve az órán mért idő pontosan megegyezik annak a hegynek a sorszámával, amely fölött a Nap jár. A völgy más helységeiből, Moosból vagy Sextenből tekintve a „hegyóra” pontossága kisebb-nagyobb eltérést mutat a pontos időtől, de a mechanikus órák elterjedése előtti korban a falusi gazdálkodók, erdőkerülők számára így is megbízható gyakorlati útmutatást adott az aktuális időpontról. Ebben az időben a napóra a munkanap beosztásának egyetlen eszköze volt.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Sexteni napóra témájú médiaállományokat.

További irodalom[szerkesztés]

  • Hüsler, Eugen. Dolomiten, Sexten, Hochpustertal (Wanderführer). Rum/Innsbruck˛: Kompass Karten GmbH (2010). ISBN 978-3-85026-240-8  (németül)