Senso Magico

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Senso Magico
A Senso Magico logója
A Senso Magico logója
Információk
Eredet magyar Budapest, Magyarország
Aktív évek 2007–
Műfaj soul, funk
Tagok
Rota Francesco
Tusor Péter (Petrino)
Szalóczy Miklós (Nicolino)
Harmati Máté (Mattía)
Korábbi tagok
Ujvári Péter (Pityorka)
Rusznák György (Hendrix Roussos)
Tóth Máté (Matteo)

A Senso Magico weboldala

A Senso Magico egy magyar soulzenekar, amit 2007. október 23-án Rota Francesco és Ujvári (Pipís) Péter alapított.

A zenekar története[szerkesztés]

Első dalaikat egy budapesti albérletben írták, és szülővárosukban, Tótkomlóson adták elő Péter, alias Pityora legénybúcsúján. Ez a pillanat számít a zenekar megalakulásának. Az alapítást követően több mint 1 évig műhelymunka folyt, aminek eredménye 20 saját dal funk, rock és a kettő ötvözéseként funk rock stílusban. A kezdeti formációt segítette még Rusznák György gitáros és Tóth Máté dobos. A 2009-es évben közel 20 koncertjük volt klubokban, fesztiválokon, egyre növekvő népszerűséggel.

A 2010-es év átalakításra késztette az együttest, tagcserékkel újult meg a Senso és sikerült megtalálni azt a stílust, hangzást, ami a soulzenére jellemző dallamvilággal és mondanivalóval teljesedik ki. Ezzel egyidőben a repertoár nagy része is lecserélődött, vagy átalakult és a célkitűzés olyan további saját, magyar nyelvű dalok alkotása lett, melyek méltóak a soul műfajának megteremtőihez. Ehhez járul hozzá Tusor Péter basszusgitáros társszerző, Szalóczy Miklós dobos és Harmati Máté billentyűs.

Időközben színpadi megjelenésük egy elismert divatmárka által biztosított lett, egy másik pedig a koncertek támogatása mellett kötelezte el magát. Őket váltva, a 2017-es jubileumi esztendőben egy vezető festékipari cég és egy meghatározó bank állt a zenekar mögé. Mindezeknek köszönhetően a csapat a budapesti zenei élet kedvelt alakja.

A Soul zene - mint minden mai táncolható könnyűzene alapja - érdekében tett erőfeszítéseik része Francesco Soul History című rádióműsora, melyben egyedülálló módon a műfajnak a ’70-es években idehaza fellelhető hangzásait is kutatja elismert művészek vendégeskedésével.

2013-ban Megszokás, 2014-ben Esőcsepp, 2015-ben Lendület című dalaikkal indultak A Dal, azaz az Eurovíziós Dalfesztivál hazai versenyén. Utóbbi kettőt a zenekar barátja, Várkonyi Attila - Dj Dominique nevezte be a megmérettetésre.

2015 nyarán meghívást kaptak az 1977 óta fennálló legendás Agárdi Popstrandra a Magna Cum Laude-val közös koncertestre. A debütálás annyira jól sikerült, hogy 1 év múlva mentorukkal, Karácsony János - James-el közös műsorral tértek vissza Agárdra.

2017.szeptember 22.-én, közel háromnegyed éves szervezés, előkészület után került megrendezésre 10.évi jubileumi koncertjük a lehető legméltóbb helyszínen, a Várkert Bazár - Öntőház Udvarán Példaképeik, Fábián Éva, Dorozsmai Péter, Karácsony János - James, Novai Gábor, Várkonyi Mátyás és a Generál együttes legendái - valamint a Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar, Komlós SOUL Horns quartettje közreműködésével. Az előadás a SENSO MAGICO 10 - Az élő SOUL History főcímet kapta, utalva Francesco nagy sikerű rádióműsorának élő, ünnepi epizódjára az egykori Budai Ifjúsági Park nagy zenetörténelmi pillanatokat megélt falai között olyan szereplőkkel, akik anno e zenetörténelmet írták. Az előadás keretében jelent meg a Tom-Tom Records gondozásában a Sensonata Best of 10 Years válogatásalbum a Komlós SOUL Horns fúvós szólamaival felfrissített dalokkal.

A Senso Magico elnevezés egy olasz szóösszetétel, jelentése „az élmény útja”, de átvitt értelemben a hatodik érzék fogalmát is tükrözi.

Tagok[szerkesztés]

  • Rota Francesco: ének, gitár, zene, szöveg
  • Tusor Péter (Petrino): basszusgitár, zene
  • Szalóczy Miklós (Nicolino): dobok
  • Harmati Máté (Mattía): billentyűk, vokál

Diszkográfia[szerkesztés]

Fellépések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]