Senso Magico

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Senso Magico
A Senso Magico logója
A Senso Magico logója
A Senso Magico 10. évi jubileumi koncertjén a Várkert Bazárban
A Senso Magico 10. évi jubileumi koncertjén a Várkert Bazárban
Információk
Eredet magyar Budapest, Magyarország
Aktív évek 2007–
Műfaj soul
Tagok
Rota Francesco
Tusor Péter (Petrino)
Szalóczy Miklós (Nicolino)
Harmati Máté (Mattía)
Korábbi tagok
Ujvári Péter (Pityorka)
Rusznák György (Hendrix Roussos)
Tóth Máté (Matteo)

A Senso Magico weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Senso Magico témájú médiaállományokat.

A Senso Magico egy magyar soulzenekar, amit 2007. október 23-án Rota Francesco és Ujvári (Pipís) Péter alapított.

A zenekar története[szerkesztés]

Első dalaikat egy budapesti albérletben írták, és szülővárosukban, Tótkomlóson adták elő Péter, alias Pityora legénybúcsúján. Ez a pillanat számít a zenekar megalakulásának. Az alapítást követően több mint 1 évig műhelymunka folyt, aminek eredménye 20 saját dal funk, rock és a kettő ötvözéseként funk rock stílusban. A kezdeti formációt segítette még Rusznák György gitáros és Tóth Máté dobos. A 2009-es évben közel 20 koncertjük volt klubokban, fesztiválokon, egyre növekvő népszerűséggel.

A 2010-es év átalakításra késztette az együttest, tagcserékkel újult meg és véglegesedett az a hangzás, ami a soulzenére jellemző dallamvilággal és mondanivalóval teljesedik ki. Ezzel egy időben a repertoár is átalakult és a célkitűzés olyan további saját, magyar nyelvű dalok alkotása lett, melyek méltóak a soul műfajának megteremtőihez. Ehhez járul hozzá Tusor Péter basszusgitáros társszerző, Szalóczy Miklós dobos és Harmati Máté billentyűs.

Időközben színpadi megjelenésük egy elismert olasz divatmárka által biztosított lett, egy hazai pedig a koncertek támogatása mellett kötelezte el magát. Őket váltva, a 2017-es jubileumi esztendőben egy vezető festékipari cég és egy meghatározó bank állt a zenekar mögé. Mindezeknek köszönhetően a csapat a budapesti zenei élet kedvelt alakja.

A Soul zene - mint minden mai táncolható könnyűzene alapja - érdekében tett erőfeszítéseik része Francesco Soul History című zenés, zenetörténeti tematikus és portréműsora, melyben egyedülálló módon a műfaj ’70-es és '80-as években idehaza fellelhető hangzásait is kutatja elismert művészek vendégeskedésével.

A műsor minden év elején beköltözik a fővárosi Akvárium klubba, hogy SOUL History VOLT Lokál - zenés Talk Show különkiadás sorozat keretében, közönség előtt rögzítse a mindig májusban induló új évadok nyitó epizódjait akusztikus mini koncertekkel. Nevében utalva arra, hogy a különkiadások a SOUL History VOLT Fesztivál klubjaként kelnek életre.

A nyári szezonokban pedig Senso Magico – az élő Soul History koncertek formájában is színpadra áll.

A Soul History 2020-ban az 5.évadában jár a budapesti Trend FM 94.2-es frekvenciáján minden péntek délelőtt 11.00 – 13.00 óráig. A hódmezővásárhelyi Rádió 7-el partnerségben Hódmezővásárhely FM 97.6; Szeged 107.0; Makó 96.8 további 3 frekvenciáján Békéscsabától Kecskemétig le egészen Erdély déli kapuja, Aradig csütörtök este 20.00 - 22.00 óráig.

2013-ban Megszokás, 2014-ben Esőcsepp, 2015-ben Lendület című dalaikkal indultak A Dal, azaz az Eurovíziós Dalfesztivál hazai versenyén. Utóbbi kettőt a zenekar barátja, Várkonyi Attila - Dj Dominique nevezte be a megmérettetésre.

2015 nyarán meghívást kaptak az 1977 óta fennálló legendás Agárdi Popstrandra a Magna Cum Laude-val közös koncertestre. A debütálás annyira jól sikerült, hogy a 2016 és 2018-as években már mentorukkal, Karácsony János (zenész) - James-el közös műsorral tértek vissza Agárdra, utóbbin a Soul History keretein belül, amit 2019-ben megismételtek Popperrel és Garami Gáborral.

2017.szeptember 22.-én, közel háromnegyed éves szervezés, előkészület után került megrendezésre 10. évi jubileumi koncertjük a lehető legméltóbb helyszínen, a Várkert Bazár - Öntőház Udvarán Példaképeik, Fábián Éva, Dorozsmai Péter, Karácsony János - James, Novai Gábor, Várkonyi Mátyás és a Generál legendái - valamint a Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar, Komlós SOUL Horns quartettje közreműködésével. Az előadás a SENSO MAGICO 10 - Az élő Soul History címet kapta, utalva Francesco közkedvelt rádióműsorának élő, ünnepi epizódjára az egykori Budai Ifjúsági Park nagy zenetörténelmi pillanatokat megélt falai között olyan szereplőkkel, akik anno e zenetörténelmet írták. Az előadás keretében jelent meg a Tom-Tom Records gondozásában a Sensonata Best of 10 Years válogatásalbum a Komlós SOUL Horns fúvós szólamaival felfrissített dalokkal.

A Senso Magico elnevezés egy olasz szóösszetétel, jelentése „az élmény útja”, de átvitt értelemben a hatodik érzék fogalmát is tükrözi.

Tagok[szerkesztés]

  • Rota Francesco: ének, gitár, zene, szöveg
  • Tusor Péter (Petrino): basszusgitár, zene
  • Szalóczy Miklós (Nicolino): dobok
  • Harmati Máté (Mattía): billentyűsök, vokál

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]