Ugrás a tartalomhoz

Selyemrét (Miskolc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Selyemrét Miskolc egyik városrésze, a belvárostól keletre helyezkedik el.  

Északon a 3. számú főút (József Attila u.), keleten a Baross Gábor út, délen a Pfaff Ferenc utca (illetve a vasúti útvonal), míg a nyugat szélét a Miskolc-Ózd vasútvonal határolja, illetve a Jubileum park. [1]

A területén nyugatról keleti irányba átfolyik a Szinva patak. A terület dél-keleti csücskében található Miskolc első számú pályaudvara, a Tiszai-pályaudvar.

Selyemrét főleg lakóövezet, elsősorban még a nagy lakótelepi időszakot megelőzően, az 1950-es években épült társasházak (például Augusztus 20. u.) dominálnak. A Zieleinsky Szilár utca és a Latabár Endre utcában családi házak vannak. A Szinva pataktól délre eső területen, az Y-híd és területrendezés során több épület került lebontásra, a tervek szerint a vasúti pályaudvar irányába további csomópont kialakítására fog majd sor kerülni.  

Selyemrét fő közlekedés útvonala a Bajcsy-Zsilinszky utca, amelyen a buszközlekedés mellett villamos közlekedés is van, amely a Tiszai-pályaudvarról indul és a belvároson keresztül egészen Diósgyőr városrészig tart. A Bajcsy-Zsilinszky út 33/b. szám alatt található a Szent István római katolikus templom. Az út másik oldalán lakóházak vannak, amely melletti területet már a strandfürdő foglalja el. A Selyemréti Strandfürdő épülete 1927-ből való. A strand korábban az 'Augusztus 20' nevet viselte.

A Tiszai-pályaudvarról a Pfaff Ferenc utca irányába, a 2022. decemberében elkészült Y-hídon keresztül szintén el lehet jutni Miskolc belvárosa felé. [2]

Az elmúlt években problémát jelentett a strandfürdő környékén megjelent prostituáltak. [3]

Selyemrét főbb létesítményei, intézményei:

- Selyemréti Strandfürdő

- MÁV rendelőintézet

- Teleki Tehetséggondozó Kollégium

- Miskolci Petőfi Sándor Kollégium

- Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

- Miskolc Selyemrét Római Katolikus Plébánia Hivatal


Története


A Miskolc történetében azt írják, hogy 1832-ben Miskolcon a Felsőváros szélén, a Sváb sori utca végén állt a koronauradalomhoz tartozó kőből épült, zsindely tetős „Selyemtenyésztő ház". A bécsi udvar a XVIII. századtól erőltette a selyemhernyó tenyésztését. Az egykori „selyemszövő gyár" emlékét a helynevek közt a Selyemrét őrizte meg.

A selyemréti, a korszak szóhasználatában „vasútvidéki" római katolikus templom alapkövét 1940. május 19-én rakták le. Tervezője Hevesi Sándor volt, a felszentelés 1943. szeptember 13-án volt. Érdekesség, hogy a templom belső díszítését 1953-ban fejezték be, külső harangtornyát pedig 1980-ban kapta. „A belső tér oldalfalain Kontuly Béla alkotásai, a magyar uralkodóház szentjei, kiemelkedő történelmi személyiségeink közül Hunyadi János és II. Rákóczi Ferenc láthatók. Megjelennek a falakon a miskolci vasutasok és a templomot építtető hívek is.”

A történeti munka szerint „Miskolcon a MÁV-lakótelep és a mai Bajcsy-Zsilinszky Endre u. közötti selyemréti területeken, illetve a vasúti pályaudvartól a Zsolcai kapu irányába, a Tüzérlaktanya mögött voltak a bolgár kertészetek. Ennek elsődleges indoka a Szinva-víz közelsége volt, a másik, a még beépítetlen terület földjeinek jó minősége.”

A selyemréti strand főépületét Hajós Alfréd tervezte és 1927-ben nyitotta meg a kapuit. Egy kényszerű bezárás után 1950-ben nyitották meg ismét.

Miskolcon az 1952-től jött a nagy építkezések időszaka, ekkortól építették be bérházakkal a Selyemrét észak és dél területet, illetve a Zámenhoff u. I—II. tömböket akkor húzták fel. Amikor elfogytak a szabad területek, akkor figyeltek fel az Avasra, mint potenciális helyszínre, ahova panelházak kerülhetnének.[4]

  1. Selyemrét – Google Térkép
  2. minap.hu/cikk/varosreszeket-kot-ossze-atadtak-az-y-hidat
  3. Évtizedes probléma: kiszorítanák a prostitúciót a Selyemrétről – Borsod24
  4. BOON - A hernyóktól a bérházakig – így épült meg a Selyemrét