Sekondi-Takoradi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sekondi szócikkből átirányítva)
Sekondi-Takoradi
Labdarúgó stadion
Labdarúgó stadion
Közigazgatás
Ország Ghána
KerületNyugati Régió
IrányítószámWS000–WS792
Körzethívószám031
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség539 548 fő (2010)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság10 m
IdőzónaNyugat-európai idő (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 4° 55′, ny. h. 1° 46′Koordináták: é. sz. 4° 55′, ny. h. 1° 46′
Sekondi-Takoradi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sekondi-Takoradi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Takoradi - utcarészlet

Sekondi-Takoradi Ghána Nyugati Régiójának a központja. Az ország negyedik legnépesebb városa fontos ipari és kereskedelmi központ. Jelentősebb iparágak: fafeldolgozás, furnérlemez-előállítás, dohányipar, hajóépítés, vasúti kocsik gyártása. Az Accra és Kumasi között húzódó vasúti fővonal mentén található. A nyugat-afrikai állam egyik legnagyobb oktatási központja, számos középiskolával és felsőoktatási intézménnyel, melyek közül több európai illetve amerikai finanszírozással működik.

Története[szerkesztés]

Sekondi stratégiai jelentősége akkor nőtt meg, amikor az 1903-ban megépülő vasút végállomása lett. A vasúton a kontinens belsejéből szállított faagyagot illetve különböző érceket itt valamint Takoradiban rakták hajókra és indították útnak Európa felé.

Takoradi területén először holland, majd svéd és angol telepesek építettek erődöt a XVII. században. Jelentős kikötővé fejlődött ki. A második világháború során a Brit Királyi Légierő fontos bázisa volt. Egyrészt innen is biztosították az Egyiptomban harcoló brit haderők utánpótlását, másrészt az Észak-Atlanti régióban közlekedő hajók, konvojok védelmét látták el. A város temetőjében számos világháborús katonai sír található.

A két város 1946-ban egyesült.

Testvérvárosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]