Sealand Hercegség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sealand
Principality of Sealand
Sealand zászlaja
Sealand zászlaja
Sealand címere
Sealand címere
Nemzeti mottó: E mare libertas (lat.)
(Magyar fordításban: Szabadság a tengertől)
Nemzeti himnusz: E Mare Libertas
Europe location SLD.png

Fővárosa Fort Roughs
é. sz. 51° 53′ 40″, k. h. 1° 28′ 57″
Államforma
Vezetők
Államfő Michael Bates
Hivatalos nyelv angol
Alapítás 1967. szeptember 2.
Népesség
Népszámlálás szerint27 fő (2002) +/-
Földrajzi adatok
Terület550 m² = 0,00055 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Egyéb adatok
Pénznem Sealandi dollár
Hívószám +44
A Wikimédia Commons tartalmaz Sealand témájú médiaállományokat.

A Sealand Hercegség (angolul Principality of Sealand), röviden Sealand (IPA: /siːlænd, kb. szílend) mikronemzet (önerőből kikiáltott, de nem regisztrált államszerű egység) egy az Északi-tengeren álló második világháborúban épült erődítményen Nyugat-Európában, az Egyesült Királyság partjaitól néhány kilométerre.

A sziget[szerkesztés]

Sealand panorámája

A Sealand Hercegség Anglia keleti partjai mentén, a Temze torkolatától északra, a parttól mintegy 10 kilométerre (6 mérföld) elhelyezkedő, kilencszer huszonhárom méter alapterületű mesterséges szigeten található, amelynek egyetlen földrajzi jellegű képződménye a Roughs Tower.

A Roughs Tower egyike a második világháború idején a brit katonai doktrína szellemében épített erődöknek, amelyeknek funkciója a környező ég figyelése, ellenséges légierő visszaverése, és az elsüllyesztett hajókból kiúszott matrózok kimentése volt. Az akkori nemzetközi vizeken két nagy vasbeton lábra (ún. beton süllyesztőszekrény; a belsejében különféle szobákkal, kamrákkal) épített kosárlabdapályányi platform mai formájában akár műemléknek is tekinthető, mivel a háború után valamennyi társát lebontották. Olajos, rozsdás romként mindössze csak ez maradt meg hírmondónak az Északi-tengeren.

Története[szerkesztés]

Sealand felségvizei

1966-ban a Bates család telepedett meg itt, majd 1967. szeptember 2-án kikiáltották a hercegség függetlenségét.[1] A hercegség címerében olvasható a család mottója: E Mare Libertas, azaz „Szabadság a tengertől”.

1967-ben Paddy Roy Bates angol őrnagy kitűzte a zászlót és kikiáltotta magát az ország hercegének.

Az Egyesült Királyság mint hajót követelte vissza a területet, azonban a brit bíróság megállapította, hogy mivel a tengeri határon túl van a platform, így nincs illetékessége döntést hozni a kérdésben. Innen a kvázi függetlensége.

1978-ban egy német üzletember megbízásából holland izomemberek puccsot hajtottak végre, és foglyul ejtették Michael Bates-t, Paddy Bates fiát. Nem sokkal később Paddy néhány hozzá hű emberrel visszafoglalta a szigetet, kiszabadította Michaelt, a hollandokat pedig hadifoglyul ejtette. Németország követeket küldött Sealand-be, tárgyalni a békéről és a foglyok szabadon engedéséről. A kis országot idővel felfedezte a maffia is: egyre több hamis sealandi útlevél jelent meg, valószínűleg a fent már említett német üzletember által. Összesen kb. 150 000 hamis útlevél került forgalomba. A Miamiban 1997-ben meggyilkolt Gianni Versace olasz divattervező gyilkosa, Andrew Cunanan például szintén sealandi útlevéllel igyekezett hamis személyazonosságot teremteni magának. Az állam létezésének fenntartására (rozsdásodás ellen) saját pénzt verettek, bélyegeket nyomtattak, sőt, saját rendszámtáblát is készítettek.

Az ország (pontosabban a Bates család cége, a Haven Co.) fő bevételi forrása ma a szigeten elhelyezett szerverek által a weblapok hostolása. Havi 1500 dollárért golyóálló betonnal védett szervert kaphatunk, amely folyamatos mikrohullámú kapcsolatban van az angol hálózatokkal.

Sealand uralkodó családja[szerkesztés]

Roy, Sealand hercege (sz. 1922) 1944-ben vette el a 18 éves angol modellt, akiből 1967-ben Joan, Sealand hercegnője (sz. 1926) lett. Az uralkodópárnak két gyermeke született, Penelopé hercegnő (sz. 1950) és a trónörökös, Michael herceg (sz. 1952). Michaelnek két fia van, James herceg (sz. 1986) és Liam herceg (sz. 1988).

Sealand hercegei[szerkesztés]

Herceg Élt Uralkodás kezdete Uralkodás vége
1. I. Roy 19222012 1967. szeptember 2. 2012. október 9.
2. I. Michael 1952 2012. október 9.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sealand
A Wikimédia Commons tartalmaz Sealand Hercegség témájú médiaállományokat.