Scorched Earth (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Scorched Earth
Fejlesztő Wendell Hicken
Kiadó Wendell Hicken
Platformok DOS
Kiadási dátum 1991
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.5
Műfaj
Játékmódok
A Scorched Earth weboldala

A Scorched Earth egy népszerű, szabadon másolható (shareware) stratégiai, ezen belül tüzérségi videójáték. A DOS korszakban fejlesztett, eredetileg Wendell Hicken által (Borland C++ és Turbo Assemblerben) megírt,[1] kétdimenziós, körökre osztott harckocsis játékban a játékosok minden kör elején beállíthatják a harckocsi lövegtornyának szögét és erejét.

Leírás[szerkesztés]

A Scorched Earth (lefordítva Kiégett Föld) egyike a sok „körökre osztott tüzérségi játéknak”. Ilyenek voltak az első, nagyszámítógépre írt, elektromechanikus írógéppel megjeleníthető játékok. A különböző fegyverek és erőnövelők tömkelegével kiadott Scorched Earth kategóriája őstípusának tekinthető.

Jelmondata - „Minden játék anyja” - 1991-ből származik: az Öbölháború alatt Szaddám Huszein azzal fenyegette az Egyesült Államokat, hogy ha iraki földre lépnek, az lesz „Minden ütközet anyja”.[2]

A játék sokrétűen testre szabható, állítható a gravitáció és a szél, a költőpénz és a meteorzuhatagok gyakorisága, de hasonlóan nagy a választék a különböző nehezítésekből, amik mindig újabb helyzetet teremtenek.

A játékmenet testreszabásán kívül a kreatívabb felhasználók a TALK1.CFG és TALK2.CFG sima szöveges fileokat átírva megváltoztathatják, vagy lefordíthatják a mesterséges intelligencia tüzeléskor képernyőre kiírt csatakiáltását (Elpusztítom az alávaló harckocsid!), vagy utolsó szavait (Vonulj be és láss világot, mi?).

Az apró rakétáktól az önállóan célra irányítható többszörös robbanófejeken át a nukleáris fegyverekig minden fegyver megtalálható a játékban. Minden fegyverre fejleszthető nyomkövető, ami a következő körben leadott lövésünk pontosságát növeli. A hagyományos robbanófejeken kívül elérhető még napalm, vannak vadul pattogó bombák vagy föld-fegyverek, amik szó szerint föld alá temetik a többi harckocsit, vagy kicsúsztatják a lábuk alól a talajt. Hogy kiszabaduljanak, a föld alá temetett harckocsiknak, ki kell tüzelniük magukat, ami folyamat közben meg is sérülhetnek; a túl nagyot zuhanó harckocsi meg is semmisülhet. Új taktikai távlatokat nyitnak a különböző felszerelések, az elhárító pajzs, az akkumulátor és a harckocsi ejtőernyő, amik még a legbizarrabb fegyver bevetése esetén is jócskán megnehezítik az ellenfél megsemmisítését.

A lövedékek röppályáját megváltoztathatja a szél, befolyásolhatják a pajzsok és a vezető rendszerek, és a lövedéknek néha lehetnek véletlen hatásai is. A falak visszapattinthatják, körbe küldhetik vagy figyelmen kívül is hagyhatják lövedékeinket, csakúgy, mint a plafon. Ahogy a játékosok - és ellenfeleik - a játékban haladnak, egyre jobb fegyverek vásárlására nyílik lehetőségük.

A játékot egyszerre kilenc másik személlyel vagy a gép által irányított játékosokkal játszhatjuk. A játék nehézségi fokát a különböző ügyességű ellenfelek beállításával variálhatjuk. Az MI akkor is tovább csatázik a Scorched Earthben, ha a játékosok által irányított harckocsik megsemmisülnek.

Ebből a korszakból ismerős még a hasonló Tank Wars nevű játék, és a Commodore Amigára kiadott Scorched Tanks. A Tank Warst egy évvel a Scorched Earth megjelenése előtt írta Kenny Morse, 1990-ben. A Commodore a saját oktatási szoftver csomagjában szintén kiadott egy Artillery nevű változatot.

Változatok[szerkesztés]

Több változata ismert, a legkorábbi az 1.0b jelzésű, ahol a „b” valószínűleg bétát jelent. A nyilvános változatok az 1.0, 1.1, 1.2 és végül az 1995-ben kiadott 1.5.

Az 1.0b annak ellenére, hogy kinézetében hasonlít a későbbi változatokhoz, a teljesen eltérő belső menürendszerrel rendelkezik. Kevésbé sokrétűen állítható és még olyan MI ellenfél elnevezéseket tartalmaz, mint a „Rifleman” vagy „Twanger”, (amik a kicsit korábban kiadott Tank Wars azonos MI megnevezései miatt lettek végül átnevezve).

Az első szabadon másolható változat, a kinézetében a ma már jól ismert Scorched Earthöt idéző 1.0 .

Az 1.1-es változatba sok más dolog mellett bekerültek különböző fegyverek, pl. napalm, nyomkövető-füst és folyékony föld, valamint a botkormány támogatás és két új halál-animáció. Az 1.1-es változatba - egy később megjelenő hálózati játékmenet hozzáadásának reményében - egy modem ikon is bekerült, de a játék sosem rendelkezett ezzel a funkcióval.

A közel egy évvel később, 1992-ben, kiadott 1.2-es változatba több kisebb újítás mellett bekerült két új halál animáció és az együttes-lövés mód is. Az 1.21 és 1.22-es változatok csak nagyon apró frissítéseket tartalmaztak, és a dokumentációjukon kívül mindenhol 1.2 néven futottak. 1993 elején adták ki az 1.23-as változatot, ami 1.23 néven azonosította magát.

Az utolsó (1.50) változat egészen 1995-ig nem került kiadásra. Az 1.5-ből kikerült a regisztráció lehetősége, helyette az ingyenesen másolható változatot adták ki, míg a regisztrált változathoz kizárólag postai úton lehetett hozzájutni. A regisztrált változatban a játékos használhatta a három tornyos harckocsit és kivették belőle a shareware emlékeztetőket. Ebben a változatban kerültek bevezetésre lézerek és SuperMag pajzsok, valamint néhány új égbolt és terep.

Scorched Earth napjainkban[szerkesztés]

Számos utánzatát gyártották (és gyártják), mint például az Atomic Tanks,[3] a Nasty Armoured Tanks of War,[4] a xscorch (Open Source klón),[5] a Scorched 3D, amikben csak a grafikát és a játékmenetet igazították a mai kor ízléséhez, vagy a teljesen új megközelítésű, egyedi grafikájú Charred Dirt[6] 1999-ben adták ki a Scorched Earth 2000 nevű Java klónját, ami böngészőből fut és többjátékos módot is támogat[7] Ezenkívül létezik még számos változata, mint pl. a WarheadsSE, ahol a játékosok bolygók közt csatáznak, lövedékeikre pedig a bolygók gravitációja is hatással van.

A játék eredeti készítője 2005 decemberében utalt rá, hogy hamarosan többet is megtudunk egy hivatalos változatról.[8] Ezt 2006 februárjában blogjában is említette.[9] Ez feltehetőleg azzal a "Scorched Earth Projecttel" hozható kapcsolatba, amit a fejlesztő 2006 márciusában szintén blogjában említett.[10]

A Scorched 3D minden tekintetben hű az eredetihez, a gazdasága, a fizikája, a fegyverek és a környezet is az eredeti szakasztott mása. Teljes hálózati támogatással rendelkezik, van benne felügyelet mentes szerver és szerver kereső is.

Wendell Hicken hivatalos oldaláról tömörítve tölthető le a Scorched Earth összes eredeti regisztrált változata (az összes ismert változat, az 1.0b-t leszámítva). A zippelt fileban található még egy .MTN szerkesztő, amivel saját terepet készíthetünk, illetve az 1.5 egy HTML formátumú kézikönyve is.[11] Az oldal 2012 augusztusáig biztosított diák licencet a játékosoknak.[12]

Fogadtatás[szerkesztés]

1993-ban a Computer Gaming Worldben azt írták a Scorched Earthről, hogy "ez a legtöbbféleképpen alakítható tüzérségi játék, amivel valaha találkoztak... a legélvezetesebb és függőséget okoz", valamint "elég jó" SVGA grafikája van. A magazin szerint a játék "jó vétel, a csekély" 10 dolláros árért.[13]

Lásd még[szerkesztés]

 • Scorched 3D, a Scorched Earth körökre osztott és valós idejű játékmódot is tartalmazó 3D utánzata
 • Death Tank, hasonló játék, de valós idejű játékmenettel
 • Tyrian, amiben egy "Destruct" nevű minijáték található

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. "Tools section" of the Scorched Earth FAQ
 2. COWELL, ALAN. „CONFRONTATION IN THE GULF; Leaders Bluntly Prime Iraq For 'Mother of All Battles'”, 1990. szeptember 22. (Hozzáférés ideje: 2011. május 4.) 
 3. "Atomic Tanks page at SourceForge"
 4. "N.A.T.O.W. page at SourceForge"
 5. "xscorch web site"
 6. "Charred Dirt web site"
 7. "Scorched Earth 2000 browser based Java clone Archiválva 2020. május 8-i dátummal a Wayback Machine-ben"
 8. MusicIP Forums[halott link]
 9. "Whicken's blog" February 2006
 10. "Whicken's blog" March 2006
 11. "Official Scorched Earth web site"
 12. "Scorched Earth FAQ (archived)"
 13. Miller, Chuck. „Applying A Little Strategy”, Computer Gaming World, 1993. szeptember 1., 76. oldal (Hozzáférés ideje: 2014. július 30.)