Schönaui Szent Erzsébet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schönaui Szent Erzsébet O.S.B.
Schönaui Szent Erzsébet oltára a Schönaui apátság templomában
Schönaui Szent Erzsébet oltára a Schönaui apátság templomában
bencés apáca, misztikus
Születése
1126 és 1129 között
valószínűleg Bonn, Német-római Birodalom
Halála
1164. június 18.
Schönaui kolostor (ma Strüth), Német-római Birodalom
Tisztelete
EgyházaRómai katolikus egyház
TisztelikRómai katolikus egyház
Szentté avatása1584, Róma
Szentté avatta: XIII. Gergely pápa
Ünnepnapjajúnius 18.
A Wikimédia Commons tartalmaz Schönaui Szent Erzsébet O.S.B. témájú médiaállományokat.

Schönaui Szent Erzsébet (valószínűleg Bonn, 1126 és 1129 között – Schönaui kolostor (ma Strüth), 1164. június 18.) szentté avatott bencés apáca, misztikus.

Élete[szerkesztés]

Erzsébet valószínűleg kisnemesi családban született, családneve Hartwig volt. Szülei 1141-ben beadták a Schönaui bencés kolostorba, mely úgynevezett kettős kolostor volt, ami azt jelenti, hogy a női és férfi kolostor egy helyen volt, s egy vezetés alatt állt. 1147-ben lépett be a rendbe, örök fogadalmát 1157-ben tette le.

Közben 1152-ben súlyos betegségbe esik, valamint szorongás és depresszió kínozza, s ezután kezdődnek látomásai és extázisai, melyben Jézus, Szűz Mária jelenik meg neki. Ezek a látomások sokszor napokig tartanak. Vallotta, hogy a misztika természetszerűen hozzátartozik a lelki élethez, s kellő megtisztulás után elnyerhető. Látomásairól testvére, a kolostor apátja Egbert készített feljegyzéseket.

Már rövid szerzetesi élet után 1157-ben a kolostor főnöknőjévé választották. Körülbelül 35 éves korában, 1164-ben hal meg. Sírja a Schönaui Szent Flórián apátsági templomban van. 1584-ben XIII. Gergely pápa avatta szentté.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Elisabeth of Schönau című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]