Schlumbergera truncata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Schlumbergera truncata
Schlumbergera truncata
Schlumbergera truncata
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Rhipsalideae
Nemzetség: Schlumbergera
Faj: S. truncata
Tudományos név
Schlumbergera truncata
(Haworth) Moran in Gentes Herb. 8: 329 (1953)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Schlumbergera truncata témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Schlumbergera truncata témájú médiaállományokat és Schlumbergera truncata témájú kategóriát.

A Schlumbergera truncata faj kertészeti változatai révén az egyik legnagyobb mennyiségben szaporított kaktusznak számít, a karácsonyi kaktuszok legismertebb típusát képviseli. Rengeteg kertészeti változata virágaik színében, méretében és szirmaik visszahajlásának mértékében különböznek egymástól, a fehértől a sárgán és a rózsaszínen át a mélyvörösig minden árnyalatban, illetve azok kombinációjában léteznek változatai. Vad alakjának is változó a virágszíne, leggyakrabban vörös, de előfordulnak lila és fehér virágú tövei is.

Elterjedése és előfordulása[szerkesztés]

Brazília: Rio de Janeiro állam, Serra do Mar, beleértve a Serra dos Orgaos-t és a tőle délre fekvő alacsonyabban elterülő területeket, epifitikus vagy epilitikus, 100–1500 m tengerszint feletti magasságon.

Jellemzői[szerkesztés]

A szártagok sötétzöldek, 30 mm hosszúak, erősen fogazottak, a szártag hirtelen végződésénél két erőteljes foggal. A terminális areola széles és vékony, barna szőröket és sertéket hordoz. A virágok 60–70 mm hosszúak, a tölcsér 20 mm hosszú. A sziromlevelek színe a skarlátvöröstől a fehérig változhat, megnyúltak, többé-kevésbé szélesek, visszahajlóak. A porzószálak fehérek, a bibeszál ciklámenszínű. Termése tojásdad, 15–20 mm nagyságú.

Rokonsági viszonyai[szerkesztés]

A Schlumbergera subgenus tagja. A faj hosszú ideje, számos név alatt termesztik dísznövényként. Termesztésbe először Edwards vonta 1818-ban, Angliában elsőként 1822-ben virágzott, azóta karácsonyi kaktusz néven széles körben elterjedt a kertkultúrában, bár a Schlumbergera russelliana fajjal alkotott hibridje (Schlumbergera X buckleyi) a korábban elterjedtebb volt nála, mert nagyobb ellenállóságot tanúsít a termesztési hibákkal szemben. A Schlumbergera orssichiana fajjal alkotott hibridje (Schlumbergera X reginae) is számos kertészeti változat kiindulási anyagaként szolgált (Queen-hibridek); legújabban a Schlumbergera opuntioides fajjal képzett mesterséges hibridjét (Schlumbergera X exotica) is termesztésbe vonták. A Schlumbergera kautskyi fajt korábban csak alfaji szinten különítették el tőle, azonban morfológiai eltérések, és hibrideik hiánya miatt önálló faji rangot kapott.

Képek[szerkesztés]

Schlumbergera truncata 'Dark Eva'
Schlumbergera truncata 'Exotic Dancer'
Schlumbergera truncata 'Malibu'
Schlumbergera truncata 'Malissa'
Schlumbergera truncata 'Exotic Dancer' termése
Schlumbergera truncata 'Malissa' termése
Schlumbergera truncata = Zygocactus truncatus Britton & Rose művében

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2
  • Anderson H.F. et al. (2001): The cactus family. Timber Press, Portland, Oregon, USA. ISBN 0-8819249-8-9