Schlegel-lándzsakígyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Schlegel-lándzsakígyó
Eyelash viper444.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Kígyók (Serpentes)
Család: Viperafélék (Viperidae)
Alcsalád: Gödörkésarcú viperák (Crotalinae)
Nem: Bothriechis
Faj: B. schlegelii
Tudományos név
Bothriechis schlegelii
(Berthold, 1846)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Schlegel-lándzsakígyó témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Schlegel-lándzsakígyó témájú médiaállományokat és Schlegel-lándzsakígyó témájú kategóriát.

A Schlegel-lándzsakígyó (Bothriechis schlegelii) a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, a kígyók (Serpentes) alrendjébe és a viperafélék (Viperidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép- és Dél-Amerikában őshonos gödörkésarcú vipera. Mexikó középső részétől egészen a dél-amerikai kontinens legészakibb részéig, Kolumbia északi részéig fordul elő. Ezenkívül Ecuador nyugati részén és Venezuela egy kis részén is előfordul.

A kontinens esőerdeiben fán lakó életmódot folytat vagyis egész életét az ágak között tölti.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza többnyire 60 centiméter, de egyes nagyobb egyedek megnőhetnek 80 centiméteresre is. A nőstények, nagyobbak, mint a hímek.

A leggyönyörűbb viperafélék egyike. A faj a legkülönfélébb a zöldtől és a barnától a rózsaszínen át a citromsárgáig mindenféle színben előfordul. A szeme felett apró szarv található. Pikkelyei átfedik egymást.

Életmódja[szerkesztés]

Táplálékát főleg madarak alkotják. Tipikus csapdaragadozó, amikor egy megfelelő méretű madár, például egy kolibri a közelbe kerül, az ágon függő kígyó hőérzékelőivel beméri a madár pontos helyét, majd támad. Az erős bénító méreg másodperceken belül végez a madárral. Ez a kígyó a többitől eltérően marás után nem engedi el a zsákmányt mert különben az egyszerűen lezuhanna.

Ennek a kígyónak erős neurotoxikus (idegméreg) mérge van tehát az áldozat fulladástól avagy légzésbénulástól hal meg. Szerencsére fán lakó életmódja miatt csak kevés embert mar meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Greifschwanz-Lanzenotter című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.