Kínai kúszómagnólia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Schisandra chinensis szócikkből átirányítva)
Kínai kúszómagnólia
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Austrobaileyales
Család: Schisandraceae
Nemzetség: Schisandra
Faj: S. chinensis
Tudományos név
Schisandra chinensis
(Turcz.) Baill.[1]
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kínai kúszómagnólia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai kúszómagnólia témájú médiaállományokat és Kínai kúszómagnólia témájú kategóriát.

A kínai kúszómagnólia (Schisandra chinensis) az Austrobaileyales rendbe tartozó növényfaj.

Jellemzése[szerkesztés]

A kínai kúszómagnólia vadon termő, aromás illatú kétlaki kúszónövény. Kína északkeleti részén nő. Fás, csavarodó szára sötét színű, kúszó indái elérhetik a 10–15 m-t is. Levelei tojásdadok. Virágai néhány cm hosszú kocsányon ülnek. A virágszirmok és a csészelevelek rózsaszínűek, a virágok ötporzósak. Termése összetett bogyótermés.

Szaporítása[szerkesztés]

A növény szaporítása hosszú időt és türelmet igényel. Történhet dugványozással vagy csíráztatással. A csíráztatás kb. 2,5 hónapot vesz igénybe. Lépései:

  • a magok beáztatása langyos vízbe 3-5 napig,
  • utána ki kell venni őket a vízből, és jó vízelvezetésű termesztőközegbe (kertészeti komposzt és homok/perlit 50/50 arányú keveréke) kell tenni, amelyet folyamatosan nedvesen kell tartani, de ne tocsogjon a vízben! Ebben a közegben maradnak a magok kb. 20°C-on 1 hónapig.
  • a magokat a tartóval együtt át kell helyezni kb. 5 °C hőmérsékletű környezetbe (pl. hűvös pincébe vagy akár a hűtőszekrénybe) egy hónapig (hideghatás!)
  • vegye ki a tartót a hideg helyről, és hagyja 10-15 °C-os hőmérsékletű helyen. Ekkor megtörténik a csírázás.

A kicsírázott magokat el lehet vetni a speciális palántaágyra. Kezdetben a növekedés lassú lesz, és a kicsírázott magokat, a palántákat öntözni, gyomlálni kell, biztosítani kell nekik az állandó nedvességet, és védeni kell őket a hidegtől. Miután a növény megerősödött, ki lehet ültetni a szabadba, ahol (-20 °C-ig) át is telelhet. A megfelelő védelemről gondoskodni kell. Az első virágzás kb. 3 év után történik. Ha nem a ritka önbeporzós hibridet használtuk, a megtermékenyítéshez szükség van legalább két növényre, amelyek közül az egyik hím, a másik női virágokat tartalmaz. Az első termés kb. 5 év múlva várható.

Gyógyhatása[szerkesztés]

A lignánszármazékok egyre fontosabbá válnak a táplálkozás-kutató szakemberek számára, akik úgy vélekednek, hogy a lignánok védelmet nyújtanak a prosztata-, a vastagbél- és a mellrák ellen. Vizsgálják ezenkívül a kúszómagnólia ösztrogén receptorokra való hatását, továbbá antioxidáns és enzimgátló tulajdonságait is. Szun Han-dong professzor, a kínai Kunming Botanikus Intézet kutatója 20 évnyi munka után azt találta, hogy egy, a növény aktív vegyületeiből kivont szer nagyon hatásosan pusztítja el a HIV vírust.[3]

Felhasználása[szerkesztés]

A kúszómagnólia májvédő hatása is ismert. Erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek, szövetek oxigénfelvételét, ezen keresztül a sejtek energiaellátását. A központi idegrendszerre gyakorolt hatásán keresztül elősegíti a jó közérzet kialakulását, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, javítja a kedélyállapotot. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Kínában afrodiziákumként is számon tartják.

Koreában omidzsa (오미자) néven ismert, bogyójából bólét, teát készítenek.[4]

Mérgező hatása nem ismert, ennek ellenére alkalmazása előtt célszerű az orvos véleményét kikérni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Schisandra chinensis information from NPGS/GRIN. USDA. (Hozzáférés: 2008. február 19.)
  2. a b c Schisandra chinensis - Plants For A Future database report. www.pfaf.org. (Hozzáférés: 2008. március 10.)
  3. A kínai CCTVNews híre (2015.08.27.)
  4. Hwachae; Refreshing Beverage to Beat the Summer Heat. Koreana, 2005. [2014. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 25.)

Források[szerkesztés]