Schönherz Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Schönherz Zoltán kollégium szócikkből átirányítva)
Schönherz Kollégium
TelepülésBudapest XI. kerülete
CímIrinyi József utca 42.
Építési adatok
Építés éve19761981
Rekonstrukciók évei20072008
TervezőFinta József
Építész(ek)Finta József
Hasznosítása
Felhasználási területdiákotthon
Alapadatok
Magassága67 m
Alapterület1062 m²
Teljes terület3277 m²
Egyéb jellemzők
Emeletek száma20
Liftek száma4
Elhelyezkedése
Schönherz Kollégium (Budapest)
Schönherz Kollégium
Schönherz Kollégium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 24″, k. h. 19° 03′ 10″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 24″, k. h. 19° 03′ 10″
Térkép
Schönherz Kollégium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Schönherz Kollégium témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Schönherz Kollégium a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) kari kollégiuma.

Története[szerkesztés]

A kollégium története jóval az Irinyi úti épület megépülése előtt kezdődött, közössége már az első villamos kari hallgatókat befogadó épületben, a Várban formálódni kezdett. A Szentháromság tér 6. szám alatt a Pénzügyminisztérium (volt és leendő) épülete 1954-1981 között szolgált villamoskari hallgatók szálláshelyéül – a diákotthon a kollégiumi címet csak 1962-ben nyerte el.[1] A Budapest Hilton Szálló 1977-es megépülése miatt 1976-ban a Vár egyik szárnyát ki kellett lakoltatni, így a kollégisták két épületbe kényszerültek: egy részük az épp akkor elkészült Kruspér utcai kollégiumban kapott szálláshelyet. Ebben az időszakban nagy hangsúlyt fektettek a kollégium egységének megőrzésére, mely az egymástól távol eső épületek miatt igen nehéz feladatnak bizonyult.

Közben 1976-ban megkezdődött az új toronyépület kialakítása 300 millió forintos kerettel Finta József tervei alapján, 1981. szeptemberi átadási határidővel.[2] A leendő lakók komoly küzdelmet folytattak az Irinyi és a Budafoki út sarkán magasodó épület tervezőjével és kivitelezőivel az épület kollégiumi jellegének kialakításáért. 1981 augusztusában nemzetközi építőtábor keretein belül a kollégium kitakarításában és bebútorozásában is nagy szerepet vállaltak, melyet aztán szeptemberben végre birtokba vehettek. A kollégiumot Schönherz Zoltán egykori kommunista elektromérnökről nevezték el. Tetején többek között analóg televízió átjátszóadót helyeztek el (UHF 33 és 39 csatorna), amely a földi sugárzás digitalizációjáig, 2013. július 31-ig üzemelt.[3]

A kollégium ma[szerkesztés]

A BME összesen nyolc karán mintegy 18 ezer hallgató folytat tanulmányokat, ebből a VIK több mint 6000 hallgatót mondhat magáénak. Az egyetemnek számos kollégiuma van, ez volt az egyik olyan, amelyben csak egyetlen kar hallgatói laknak. 2010/2011 őszi félévtől ez már nem igaz, egy teljes szintet építészmérnök hallgatók kaptak.

Közösségi és kulturális élet[szerkesztés]

A Schönherz-be felvételiző diákok már idekerülésük előtt részeseivé válnak az aktív közösségi életnek a gólyatábor keretében. A mozgalmas napok az egyetem alatt is folytatódnak, számos kulturált kikapcsolódást nyújtó kör mellett fergeteges bulik is helyet kapnak a falak között, és persze nem feledkezhetünk meg a számítógép mellett elpuhuló generációt megmozgató Diák Sport Kör (DSK)[4] tevékenységéről sem. A kollégiumi élet egyik jelentős állomása a szinte mindenkit megmozgató, 1972 óta évente megrendezett Schönherz Qpa (röviden: SCH QPA), melynek részesei feledhetetlen élményekkel és történetekkel gazdagodnak. A közkeletű "Qpakoli" elnevezés ennek köszönhetően ragadt a kollégiumra. Az épület tövét a kupák során készített mókás aszfaltrajzok veszik körbe.

A kollégium fontos része a több évtizedes szakmai öntevékeny köröket egyesítő Simonyi Károly Szakkollégium. A kollégium és a kar életében jelentős az elsőévesekkel aktívan foglalkozó seniorok[5] szerepe. A közösségi élet elektronikus fóruma a Profil és Körök (PéK).[6]

A Szentháromság téri régi kollégiumban működött a „Vár Klub”, amely az épület előcsarnokában heti rendszerességgel élőzenés, táncos rendezvényekre („bulikra”) adott módot. A Schönherz utcába való átköltözés után ez az intézmény a régi rendezőgárdával, átmenetileg „Új Várklub” néven működött. Idő múltával az „új” jelzőt elhagyták, jelenleg (2022) ismét „Vár Klub” (vagy „Várklub”) néven működik.[7]

Szakmai élet[szerkesztés]

A kollégium lakóinak jelentős része azt tanulja, ami egyben hobbija is, ennek köszönhetően az egyetemi előadásokon túl a kollégiumban is gyakran szakmába vágó tevékenységet űznek. A hasonló érdeklődésű emberek sokasága különféle szakmai körökbe tömörül, melyeket a Simonyi Károly Szakkollégium illetve a KSZK fog össze.

A szakkollégiumhoz tartozó, több évtizedes múlttal rendelkező körök, és fiatalabb társaik: A hangtechnikával foglalkozó AC Studio & Live Archiválva 2019. szeptember 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, a saját TV-s stúdióval rendelkező Budavári Schönherz Stúdió, a HA5KFU Archiválva 2019. augusztus 21-i dátummal a Wayback Machine-ben hívójelet illetve nevet viselő rádióamatőr klub, a kollégisták számára elektronikai eszközöket, illetve labort biztosító Schönherz Elektronikai Műhely Archiválva 2020. december 17-i dátummal a Wayback Machine-ben (SEM), a kollégiumi és más rendezvények fotózásáért felelős SPOT fotókör, a UI, UX, illetve digitális designnal foglalkozó Schönherz Design Stúdió, a Lego kör mely robotikával, illetve többek közt alternatív irányítási módszerekkel, űrtechnológiával és mesterséges intelligenciával foglalkozó, projektorientált kör, és a Kir-Dev webfejlesztő csapat. A szakkollégiumban folyamatosak az előadások, félévente több párhuzamos tanfolyam is folyik, illetve éves szinten megszervezik Simonyi Konferenciát mely Magyarország legnagyobb, kizárólag egyetemi hallgatók által rendezett szakmai rendezvénye.

A KSZK-hoz tartozó informatika orientált körök: A DevTeam mely a reszort szoftverfejlesztő köre, a Hallgatói Tudásbázis mely a hallgatók mindennapi életéhez elengedhetetlen VIK Wikit üzemeltető, adminisztráló és fejlesztő kör, a NETeam mely a A NETeam a kollégiumi hálózati infrastruktúra üzemeltetésével és fejlesztésével foglalkozik, a SecurITeam mely a biztonsággal foglalkozó kör, legyen szó akár szoftveres, akár hardveres biztonságról, és végezetül a Sysadmin akik üzemeltetik és fejlesztik a KSZK-ban használt szervereket, a kollégiumban működő, IT-szolgáltatásokat nyújtó infrastruktúrát.

Felújítás[szerkesztés]

2007 májusában kezdődött és egy évig tartott a kollégium felújítása. A tesztlakók 2008 májusában költözhettek be, a kar hallgatói 2008 szeptemberében vehették teljesen birtokba az épületet. A rekonstrukció PPP (Public-private partnership) típusú, azaz magántőkéből valósult meg. Cserébe az építő (Hérosz Zrt.) megkapta az üzemeltetési jogot 20 évre.

A kollégistáknak 2007 márciusában kellett elhagyniuk az épületet, és az egyetem több kollégiumában szétszórva kaptak elhelyezést: a Kármán Tódor Kollégiumban, a Vásárhelyi Pál Kollégiumban, a Tétényi úti kollégiumban, valamint a Terminus Hotelben.

Az épület adatai, jellemzői[szerkesztés]

Az épületet Finta József Ybl-díjas építész tervezte. Paraméterei:

  • Férőhely: 1054 fő.
  • A telek alapterülete: 3277 négyzetméter.
  • Az épület alapterülete: 1062 négyzetméter.
  • Magassága: 67 méter

Az épület 20 szintes, ebből 17 hallgatói lakószint, emeletenként 16 négyszemélyes szobával (64 fő). Egy lakószoba 20,3 négyzetméter, ebben előszoba, mosdó és fürdőszoba van kialakítva. A második emeleten orvosi rendelő, betegszobák, vendégszobák kaptak helyet; az első emeleten nagyterem, a stúdió és a KSZK (a Kollégiumi Számítástechnikai Kör) helyiségei, valamint a Hallgatói Képviselet irodája található, a földszinten a nagyterem, és irodák vannak, az alagsorban pedig konditerem, nagykonyha, valamint műszaki jellegű és raktárhelyiségek sorakoznak.

Lakószintenként a szobával azonos méretű tanulók, főzőkonyhák, klubszobák vannak.

A Google Earth programban megtalálható az épület térbeli változata a 3D Warehouse fejlesztés keretében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Guba Béla, Mészáros János, Takács István - Schönherz 25 Almanach (BME KISZ Bizottság, BME Schönherz Zoltán Kollégium, 1986)
  2. Qpakoli: a Schönherz / Cikksorozat Finta Józsefről - fovarosi.blog.hu, 2011.01.08.
  3. https://mindigtv.hu/digitalis-atallas-archivum
  4. Diák Sport Kör. [2005. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2005. szeptember 24.)
  5. Seniorok
  6. Profil és Körök
  7. Vár a Várklub (videó). bsstudio.hu, 1990. január 1. (Hozzáférés: 2023. május 31.)

További információk[szerkesztés]