Scatman John

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scatman John
Scatman az Everybody Jam-ben
Scatman az Everybody Jam-ben
Életrajzi adatok
Születési névJohn Paul Larkin
BecenévScatman John
ÁlnévScatman John
Született1942. március 13.
El Monte, Kalifornia
Elhunyt1999. december 3. (57 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
Pályafutás
Műfajokjazz, dance, pop
Aktív évek19861999
Hangszervokál, zongora
DíjakECHO Awards (1996)
Tevékenység
KiadókAmerica Records
IPI-névazonosító00262441583
SablonWikidataSegítség

Scatman John, született John Paul Larkin (El Monte, 1942. március 13.Los Angeles, 1999. december 3.) amerikai dzsessz-zenész, aki valószínűleg elsőként ötvözte a scattelést a dance-szel. Legismertebb slágere az 1994-es „Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)”.

Minthogy dadogott, egyszer ezt vallotta: „A scattelés által a legnagyobb fogyatékosságomból a legnagyobb erényemet kovácsolom”. Világszerte több millió felvételt adott el, Legjobb új előadó nevezést kapott az Echo Awardson Japánban és Németországban. A dadogó közösségért tett kiváló szolgálataiért az American Speech-Language Hearing Association (ASHA) Annie Glenn-díjjal jutalmazta, valamint az amerikai National Stuttering Association hírességei között tartja számon.

Életút[szerkesztés]

A kaliforniai El Montéban született. Súlyosan dadogott, amióta csak beszélni tudott, ami gyerekkorában érzelmileg súlyosan kihatott rá. Még 1995-ben, a sikere csúcspontján is újságírók állítása szerint interjúk közben „alig fejez be mondatot anélkül, hogy ne ismételné meg a végét legalább hat-hét alkalommal.” Tizenkét éves korában kezdett zongorázni tanulni, a scat-éneklés fortélyaival tizennégy évesen ismerkedett meg, többek között Ella Fitzgerald és Louis Armstrong felvételein keresztül. A zongora szolgáltatta a művészi megnyilvánulás lehetőségét számára, a beszédhibáját mintegy kompenzálandó. Egy 1996-os nyilatkozatában megjegyzi: „A zongorajáték egyfajta beszédet tett lehetővé számomra… A zongora mögé bújtam a beszédtől való félelmemben”. Hivatásos dzsessz-zongoristaként tűnt fel az 1970-es és '80-as években a Los Angeles környékbeli dzsesszklubokban. 1986-ban kiadta John Larkin című egyéni albumát, amelyből igen csekély számú példány maradt meg. Állítása szerint neki „otthon több száz példány hever a budoárban”. Ez időben az alkoholizmus és a drogfüggőség beleszólt az életébe, de amikor egy ugyancsak drogproblémákkal küzdő zenészbarátja, Joe Farrel 1986-ban csontrákban meghalt, Larkin elhatározta, hogy változtat szokásain. Ebben nagy segítséget jelentett számára új felesége, Judy, aki ugyancsak az alkoholizmusból lábalt ki. „Tehetséges vagy” – szólt a felesége egy alkalommal. „Majd kezdek veled valamit.”

„Scatman John” születése[szerkesztés]

1990-ben a zenész Berlinbe költözött, szakmai siker reményében. Látván az ottani lelkes jazz-életet, elkezdett koncertezni.[1] Itt határozza el, hogy az éneklést is kipróbálja műsoraiban, miután egyszer az „On the Sunny Side of the Street”-című dzsessz-sztenderd előadása után állótaps fogadja. Nemsokára a dán Iceberg Records ügynöke, Manfred Zähringer gondolt arra, hogy a scat éneklést kombinálni lehetne olyan mai modern műfajokkal, mint a dance és a hiphop. Larkin eleinte vonakodott az ötlettől, de a hamburgi BMG nyitott volt erre. Tartott attól is, hogy rájönnek az emberek arra, hogy dadog, így hallgatott neje javaslatára, miszerint beszéljen róla nyíltan a zenéjében. Felvette az első szólólemezét, a Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)-ot, melynek célja a dadogós gyerekek megihletése és bátorítása volt. (A felvétel az 1995-ös első, Scatman’s World című albumán is megjelent). Megszületett hát egy új figura: a kalapos, bajuszos krapek, „Scatman” John.

Nemzetközi siker[szerkesztés]

1995-ben, ötvenkét évesen Larkin világhírűnek mondhatta magát. A bemutatkozó-kislemeze eleinte lassan fogyott, de számos országban fokozatosan első helyre került, és több mint hatmillió példányt ért el világszerte. A Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop), ami az európai toplistákon igen magas helyen volt, a legjobban keresett, és legismertebb dala.[2] Ezt követte a Scatman’s World, amelyik tizedik helyezést kapott az Egyesült Királyságokbeli kislemez-toplistán, ami csekélyebb, de még mindig számottevő sikert jelentett egymilliós eladott példányszámával, és magas európai toplista-helyezéseivel.[3] E két kislemez sikerét követően kiadta bemutatkozó nagylemezét, ugyancsak Scatman’s World címmel, ami belekerült a tíz legjobb nagylemez-kategóriába sok országban, ezek között az akkori hazájában, Németországban,[1] továbbá Svájcban, Finnországban, valamint Norvégiában.[1][4] Európai és ázsiai koncertkörútra indul, amiről ekképpen vall: „Egy spanyolországi fellépésemkor a gyerekek öt percig sikoltottak egyhuzamban, meg se tudtam kezdeni a dalt”[4]

A "Scatman’s World" után[szerkesztés]

A második Scatman John-album, az Everybody Jam! 1996-ban jelent meg. Míg ez utóbbival nem aratott a bemutatkozó albumához fogható sikert, a lemez és a kísérő single Japánban nagyobb népszerűségnek örvendett, mint bárhol máshol a világon. Olyannyira, hogy Scatman-babákat gyártottak, telefonkártyákon jelent meg, és kólás dobozokon. Az album Japán verzióján szerepelt még öt dal, (ún. bonus-track), ezek között a Su Su Su Super Kirei és a Pripri Scat c. slágerek, melyeket felhasználtak Japán reklámcégek kozmetikai termékek, és puddingok eladására. Az ott népszerű Ultraman-franchise eljutott a Scatman-csapathoz is, kiadták a Scatultraman zeneszámot, amelynek borítóján Ultraman-hősök vannak kalapban és bajusszal.

Utolsó évek[szerkesztés]

1999-ben Larkin kiadta a harmadik, egyben utolsó albumát, a Take Your Time-ot. Később napvilágra került, hogy már az előző év végétől szenvedett rossz egészségi állapota miatt. Tovább dolgozott az albumon, a kapott tanácsok ellenére, melyek szerint vegye lazábban a munkáját. Később tüdőrákkal diagnosztizálták, nemsokára fekvőbeteg lett. Mindvégig bizakodóan viselkedett, és ezt nyilatkozta: „Bármit akarjon is velem a Fennvaló, elfogadom… A legjobb életem volt. Részem volt a szép(ség)ben.”[5]

Los Angeles-i otthonában hunyt el, 1999. december 3-án. Hamvait egy Malibu közelében levő tóba szórták.

Diszkográfia, hivatkozások, külső linkek[szerkesztés]

Scatman John: Ski Ba Bop Ba Dop Bop c. dalának intrója:

Nagylemezek[szerkesztés]

Válogatott albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Scatman John című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]