Savoyai Margit mantovai hercegné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Savoyai Margit
Mantova és Monferrato hercegnéje, Portugália alkirálynője
Szavojai Margit, Mantova és Monferrato hercegnéje (ifj. Frans Pourbus képe)
Szavojai Margit, Mantova és Monferrato hercegnéje (ifj. Frans Pourbus képe)

Életrajzi adatok
Uralkodóház Savoyai-ház
Született 1589. április 28.
Torino
Elhunyt 1655. június 26.
Miranda de Ebro
NyughelyeAbbey of Santa María la Real de Las Huelgas
Édesapja I. Károly Emánuel savoyai herceg
Édesanyja Katalin Michéla spanyol infánsnő
Testvére(i)
  • Isabella of Savoy
  • I. Viktor Amadé savoyai herceg
  • Thomas Francis, Prince of Carignano
  • Prince Maurice of Savoy
  • Filiberto de Saboya
  • Maria Apollonia of Savoy
  • Francesca Caterina of Savoy
  • Philip Emmanuel of Savoy
Házastársa Francesco Gonzaga
Gyermekei Mária Gonzaga (1609–1660)

Luigi Gonzaga (1611–1612)
Eleonóra Gonzaga (*/† 1612)
Armoiries Savoie 1630.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Savoyai Margit témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Savoyai Margit (olaszul: Margherita di Savoia, spanyolul: Margarita de Saboya); 1589. április 28.1655. június 26.) II. Fülöp spanyol király unokája, házassága révén Mantova és Monferrato hercegnéje és az Ibériai Unió keretében Portugália utolsó spanyol alkirálynője.

Mantova és Monferrato hercegnéje[szerkesztés]

Margit 1589. április 28-án született Torinóban. Ő volt az ötödik gyermeke I. Károly Emánuel savoyai hercegnek és Katalin Michéla spanyol infánsnőnek.

1608. február 19-én Torinóban feleségül ment Francesco Gonzagához, a mantovai hercegi trón örököséhez. Három gyermekük született, de csak egy lányuk, Mária érte meg a felnőttkort (másik két gyermekük, Ludovico és Eleonora néhány hónaposan meghaltak). 1612-ben apósa elhunyt és Francesco IV. Ferenc néven Mantova és Monferrato hercege lett. Férje azonban röviddel később, még ugyanabban az évben meghalt. Mantovát Francesco öccse, Ferdinando örökölte, a Monferratói Hercegség azonban megengedte a leányági öröklést - a Gonzagák is egy házasság révén tettek rá szert 1531-ben -, így azt a hároméves Mária kapta meg; helyette anyja, Margit uralkodott régensként.

Francesco öccsei, Ferdinando és Vincenzo is fiúörökös nélkül haltak meg, így 1627-ben kitört a mantovai örökösödési háború. Mária a család egy távoli ágához tartozó Carlo Gonzagához ment férjhez 1627-ben, hogy egyesítsék trónigényüket és férje meg is szerezte a hercegi címet (bár négy évvel később meghalt).

Portugália alkirálynője[szerkesztés]

Az alkirálynő letartóztatása (Caetano Moreira da Costa Lima képe, 1888)

1635-ben másod-unokatestvére, IV. Fülöp spanyol és portugál király (Portugáliában III. Fülöp) kinevezte Margitot Portugália alkirálynőjévé, bár a tényleges hatalom az államminiszter, Miguel de Vasconcelos kezében volt.

1640. december 1-én a madridi udvar politikájával elégedetlen portugál nemesek egy csoportja (az ún. negyven összeesküvő) megrohanták a lisszaboni királyi palotát és meggyilkolták de Vasconcelost. Margit megpróbálta lecsillapítani a város főterén, a Terreiro do Paçón tüntető portugálokat, de nem járt sikerrel. IV. János néven még aznap királlyá kiáltották ki Braganza hercegét és ezzel elkezdődött a 28 évig tartó restaurációs háború. Margitot letartóztatták, de hamarosan visszaküldték Madridba.

Szavojai Margit 1655-ben halt meg Miranda de Ebro városában, 66 évesen. Károly unokája még 1637-ben Mantova hercege lett, Eleonóra unokája pedig 1651-ben III. Ferdinánd német császár és magyar királyhoz ment feleségül.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Margaret of Savoy, Vicereine of Portugal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.