Sat-Okh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sat-Okh
Élete
Született1920. április 15.
Kanada
Elhunyt2003. július 3. (83 évesen)
Gdańsk
SírhelySrebrzysko Cemetery
Nemzetiséglengyel és sevanéz
Pályafutása
Írói álneveHosszú Toll
Jellemző műfaj(ok)regény, novella
Fontosabb műveiA Sós Sziklák Völgye
A törzsfőnök titka
KitüntetéseiCross of Valour
A Wikimédia Commons tartalmaz Sat-Okh témájú médiaállományokat.

Sat-Okh, magyarul: Hosszú Toll (Stanisław Supłatowicz, Kanada, 1920. április 15.Gdańsk, 2003. július 3.) sevanéz származású lengyel író, aki a lengyel ellenállás katonájaként harcolt a második világháborúban.

Hosszú Toll levele

„Ez a könyv nem a képzelet terméke, hanem igaz történet. A leírt események Észak-Kanadában zajlottak 1930 előtt, és egyes szereplők a mai napig is élnek.

Apám, Magas Sas, továbbra is népünk főnöke, és ott él nővérem is. Ellenben emlékeim főhőse, Tanto már meghalt. Fehérek ölték meg.

Engem sorsom Lengyelországba, anyám hazájába vetett. Anyámat 1905-ben a cári hatalom Szibériába száműzte, onnan Alaszkán át Kanadába került, és hosszú évekig a sevanézok között lakott, akik megmentették életét. Feleségül vette a törzs főnöke, Magas Sas, Leoo-karko-ono-ma. 1937-ben Lengyelországba utaztam anyámmal, mert meg akarta látogatni szülőhazáját. A háború miatt ott rekedtünk, és már nem tértünk vissza Kanadába. Lengyelország így lett második hazám. Igazságot akartam szolgáltatni első hazámnak. Ezért elhatároztam, fiatal barátaim, hogy mesélek róla, elbeszélem az indiánok életét, mostoha sorsát.

Remélem, hogy e könyv elolvasása után talán kissé jobban megértitek életüket, vágyaikat, az őserdő iránti szeretetüket, szabadságharcukat. Szabadságuk már jóformán elveszett, pedig nagy szükségük volna rá.”

Sath-okh[1] (Hosszú Toll) – A Sós sziklák völgye (Móra Ferenc Könyvkiadó, 1971, 5. oldal)

Élete[szerkesztés]

Sat-Okh életrajzi elbeszélése szerint édesanyját, Stanisława Supłatowiczot a XX. század elején, 1905-ben száműzték az orosz hatóságok egy cárellenes szervezkedés miatt Szibériába. Onnan Oroszország legtávolabbi területére, Kamcsatkára került. Innen megszökött Alaszkába, majd tovább Kanadába, a Mackenzie folyó környékére, ahol indiánok, a sevanéz (sóni) nép fogadta be. Itt a lengyel nő összeházasodott az egyik törzs főnökével, Leoo-karko-ono-mával (Magas Sassal), aki a legendás főnök, Tecumseh(wd) unokája volt. Három gyermekük közül a legkisebb fiuk volt: Sat-Okh (Hosszú Toll).

A 30-as években Stanisława elhatározta, hogy meglátogatja szülőhazáját, a függetlenné vált Lengyelországot. 1937-ben megvalósult a terv, az útra az asszonyt felnőtt fia, Sat-Okh is elkísérte. A második világháború kitörése miatt az anya és fia Lengyelországban ragadtak.

1940-ben Sat-Okh fogságba esett, a Gestapo az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba szállította, de útközben sikerült megszöknie, majd beállt a Honi Hadsereg (Armia Krajowa) partizánjai közé, és harcolt a németek ellen, többször megsebesült, vitézségéért kitüntették.

A háború után matrózként dolgozott hajókon.

1958-ban – 38 évesen – kezdett el írni, első novellái indián gyökereiről szóltak. Önéletrajzi ihletésű ifjúsági regényei nagy népszerűséget szereztek a számára Lengyelországon kívül is. Tagja volt az Indián Kultúrák Lengyel Baráti Társaságának (Polskiego Ruchu Przyjaciół Indian).

2003. július 3-án halt meg a gdański Haditengerészeti Kórházban, július 8-án temették el a város Srebrzysko temetőjében.

Stanisław Supłatowicz sírja a gdanski temetőben

Neve[szerkesztés]

Mivel az író egy kis indián faluban született, nem kapott lengyel nevet. A Stanisław Supłatowicz nevet, amit később a hivatalos okmányaiban használt, anyja neve nyomán választotta.

Indián nevét a törzs hagyományának megfelelően első "férfitette" után kapta. Nyúlvadászatra indult, de a kiszemelt állatra az utolsó pillanatban lecsapott egy kőszáli sas. A fiú nyilával a zsákmánnyal felszálló sast lelőtte, a tanítói ez után választottak neki nevet.

Vita a származásáról[szerkesztés]

Egyes kutatók megkérdőjelezik Sat-Okh indián származását. Azt állítják, hogy Stanisław Supłatowicz az 1920-as években (esetleg a huszadik század elején) vagy a lengyel Radomban született, vagy valahol a Szovjetunióban.

Egy történet bája nem abban van, hogy igaz, hanem abban, hogy terjesztik.
Jiří Menzel[2]

Művei[szerkesztés]

  • Ziemia słonych skałA Sós Sziklák Völgye (1958)
  • Biały mustangA fehér musztáng (1959)
  • Dorogi schodjatsja (1973)
  • Powstanie człowiekaAz ember teremtése (1981)
  • Fort nad AthabaskąErőd az Athabaska felett (1985)
  • Głos preriiA préri hangjai (1990)
  • Tajemnica Rzeki BobrówA Hód folyó rejtélye (1996)
  • Serce ChippewayaChippewa szíve (1999)
  • Walczący Lenapa (2001)

Magyarul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az indián név az 1971-es magyar kiadásban ebben a formában szerepel.
  2. A híres cseh rendező a híres cseh író, Vladislav Vančura mondatát szerette idézgetni.
  3. Moly: A regény adatlapja (további kiadásokkal) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. március 22.)
  4. Moly: A regény adatlapja (további kiadásokkal) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. március 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sat-Okh című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]