Sasrája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sasrája
Rajz a sasrájáról
Rajz a sasrájáról
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Sasrájaalakúak (Myliobatiformes)
Család: Sasrájafélék (Myliobatidae)
Alcsalád: Myliobatinae
Nem: Myliobatis
G. Cuvier, 1816
Faj: M. aquila
Tudományos név
Myliobatis aquila
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Leiobatus aquila (Linnaeus, 1758)
  • Myliobatis cervus Smith, 1935
  • Myliobatis equila (Linnaeus, 1758)
  • Myliobatis noctula Bonaparte, 1833
  • Myliobatus aquila (Linnaeus, 1758)
  • Raia rhombus Larrañaga, 1923
  • Raja aquila Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sasrája témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sasrája témájú kategóriát.

A sasrája (Myliobatis aquila) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának sasrájaalakúak (Myliobatiformes) rendjébe, ezen belül a sasrájafélék (Myliobatidae) családjába tartozó faj.

A Myliobatis porcoshal-nem típusfaja.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Az Atlanti-óceán keleti részén él az Északi-tengertől és a La Manche csatornától Madeiráig és az Azori-szigetekig. Ezen belül a Vizcayai-öböltől északra ritka, bár esetenként Skóciáig és Dél-Norvégiáig is felhatol. Az északnyugat-afrikai partvidéken Szenegálig bizonyított, de feltételezik, hogy egészen Dél-Afrikáig előfordulhat. A Földközi-tengerben közönséges, így az Adriában is gyakori.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Akváriumi példány

Teste lapított, a hosszánál csaknem kétszer szélesebb. Teljes hossza 1-1,5 méter, úszófesztávolsága legfeljebb 183 centiméter. A 60 centiméteres úszófesztávú példány már felnőttnek számít. Testtömege legfeljebb 14,5 kilogramm. Az alakját meghatározó mellúszók nagyok, szélesek, hegyesek, szárny formájúak, a hátsó szélük öblösen bemetszett.

A patkó alakú fej szélesebb, mint amilyen hosszú, és a testtől kifejezetten elkülönül. A szemek és a nagy fecskendőnyílások a fej két oldalán helyezkednek el. Kicsik és lemezszerű fogai legfeljebb 7 sorban ülnek.

Farka ostorszerűen hosszú és vékony; körülbelül kétszer hosszabb, mint az állat testkorongja. Rajta egy kis hátúszó messze a hasúszó széle mögött helyezkedik el; mögötte még 1-2 tüske van és kicsiny farkúszó. Farka hegyes tüskében végződik. A tüske tövében méregmirigy lapul. Bénító hatású mérge égető fájdalmat és rosszullétet is okoz.

Életmódja[szerkesztés]

Szubtrópusi és mérsékelt övi hal, amely a homokos és iszapos fenekű parti vizekben él 100-300 méter mélységig. Gyakran csoportban úszik. Táplálékai többnyire a tengerfenéken található apró gerinctelenek, de halak is.

Szaporodása[szerkesztés]

Ál-elevenszülő, vagyis a hím által megtermékenyített peték, a nőstény petefészek vezetékének üregében fejlődnek ki. A „vemhesség” 6-8 hónapig tart. Egy alomban 3-7 kis sasrája van.

Felhasználása[szerkesztés]

Kevéssé halásszák, mert a húsa nem ízletes, bár ehető. A sporthorgászok is kedvelik, de éppen ezért a legtöbbször visszaengedik a vízbe.

Források[szerkesztés]