Sarolta walesi hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sarolta hercegnő
walesi hercegnő
HRH Princess Charlotte of Cornwall and Cambridge in Queen's Platinum Jubilee.jpg
Uralkodóház Windsor-ház
Született Princess Charlotte Elizabeth Diana of Cambridge
2015május 2. (7 éves)
London, Anglia, Egyesült Királyság
Keresztnév Sarolta Erzsébet Diána
Édesapja Vilmos cambridge-i herceg
Édesanyja Katalin cambridge-i hercegné
A Wikimédia Commons tartalmaz Sarolta hercegnő témájú médiaállományokat.
Searchtool.svg Sarolta Erzsébet Diána hercegnő bátyjával Györggyel

Sarolta Cambridge-i hercegnő (Princess Charlotte of Cambridge; London2015május 2. –) brit királyi hercegnő.

Származása és neve[szerkesztés]

A hercegnő apai ágon a Windsor brit királyi uralkodócsaládba, anyai ágon a polgári Middleton családba született. Szülei Vilmos walesi-i herceg és Katalin walesi-i hercegnéII. Erzsébet brit királynő dédunokája, születésénél fogva a 4. helyet foglalja el a brit trónöröklési rendben nagyapja, III. Károly brit király; édesapja, Vilmos és bátyja, György cambridge-i herceg után.

Teljes neve Charlotte Elizabeth Diana, vagyis Sarolta Erzsébet Diána, amit hivatalosan születése után két nappal hoztak nyilvánosságra, 2015. május 4-én. A Charlotte keresztnevet nagyapja, Károly (angol megfelelője Charles) tiszteletére, az Elizabeth-et dédanyja, II. Erzsébet brit királynő után és édesanyjának, Katalin walesi-i hercegnének is ez a második neve. Míg a Diana nevet elhunyt nagymamájára, Diána walesi hercegnére emlékezve kapta.

Születése[szerkesztés]

2014. szeptember 8-án jelentették be hivatalosan Katalin hercegné második terhességét, mivel a terhesség okozta rosszullét miatt nem tudott részt venni egy megnyitó ünnepségen. Októberben bejelentették, hogy a gyermek 2015 áprilisára várható.

A hercegnő 2015. május 2-án született a londoni Szent Mária-kórházban, magyar idő szerint 9:34-kor. Testtömege 3710 g volt. Első nyilvános szereplése még aznap este, magyar idő szerint 19:11-kor történt. Születése napján a Twitteren több mint 1,1 milliószor használták a #RoyalBaby hashtaget. Ugyanezen a napon este a hercegnő tiszteletére több londoni épület: a BT Tower, a Tower Bridge, a London Eye, a Millennium Bridge, a Trafalgar tér szökőkútja, a paddingtoni Hilton szálloda, illetve a belfasti városháza megvilágítása is rózsaszínre változott.

Címei[szerkesztés]

  • 2015. május 2. – : Ő királyi fensége Sarolta Erzsébet Diána cambridge-i hercegnő (Her Royal Highness Charlotte Elisabeth Diana Princess of Cambridge)
  • 2022. szeptember 8.– 2022. szeptember 9.: Ő királyi fensége Sarolta Erzsébet Diána cornwalli és cambridge-i hercegnő (Her Royal Highness Charlotte Elisabeth Diana Princess of Cornwall and Cambridge)
  • 2022. szeptember 9. – : Ő királyi fensége Sarolta Erzsébet Diána walesi hercegnő (Her Royal Highness Charlotte Elisabeth Diana Princess of Wales)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Miroslav Marek: Oldenburg 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
  2. Miroslav Marek: Brabant 14 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2007. június 15. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
  3. Miroslav Marek: Wettin 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 30. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
  4. Miroslav Marek: Spencer 5 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
  5. Miroslav Marek: Hamilton 3 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Princess Charlotte of Cambridge című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.