Sarki csér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Sarki csér
Arctic tern on a pole.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 25 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
Család: Csérfélék (Sternidae)
Nem: Sterna
Faj: S. paradisaea
Tudományos név
Sterna paradisaea
Pontoppidan, 1763
Elterjedés
Fészkelési, vonulási és telelési területe
Fészkelési, vonulási és telelési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sarki csér témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sarki csér témájú médiaállományokat és Sarki csér témájú kategóriát.

Keresztülrepüli a földet

A sarki csér (Sterna paradisaea) a madarak (Aves) osztályának lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a csérfélék (Sternidae) családjába tartozó faj.

Nyár végén a madár útra kel, és az Északi-Jeges-tengertől, a kontinensek partjai mentén az Antarktiszra repül. Rajta kívül bolygónk egyetlen vándormadara sem tesz meg ilyen hosszú, kb. 35 000 km-es utat. A déli-sarki nyár végén azután a sarki csérek ismételten felkerekednek, és visszafelé is megteszik ezt az utat.[1][2][3]

Előfordulása[szerkesztés]

Eurázsia és Észak-Amerika északi részén költ. Az északi sarkvidékről, a déli sarkvidékig vándorol, általában a szárazföld vonalát követi. Tenger- és folyópartoknál, tundrákon lévő tavaknál fészkel, az év többi részét a tenger fölött tölti.

Megjelenése[szerkesztés]

Átlagos testhossza 33–35 centiméter, szárnyfesztávolsága 75–85 centiméteres, testtömege 75–85 gramm. Feje teteje (sapkája) fekete, a csőre és lába élénk piros. Egész megjelenése a Közép-Európában elterjedt küszvágó csérhez rendkívül hasonló, attól terepen igen nehéz megkülönböztetni. Elkülönítő bélyege rövid lába, a csőre hegyéről hiányzó fekete szín. Röptében hosszabb farka és a szárny hegyének határozott fekete szegése különbözteti meg a küszvágó csértől.

Életmódja[szerkesztés]

Halakkal táplálkozik, amit zuhanó repüléssel a vízbe vetődve, 1-6 méter mélyen is megfog. Keskeny szárnya és villás farka ideális repülővé teszi.

Szaporodása[szerkesztés]

Nagy telepekben költ, a fészkét sekély talajgödörben alakítja ki , melyet rendszerint kis kagylóhéjakkal bélel ki. Fészekalja 2-3 tojásból áll, melyek 20-24 nap múlva kelnek ki.

A tojásokon ülő madár
és egy fészek

Vonulása és kárpát-medencei előfordulása[szerkesztés]

A világon a leghosszabb vonulási utat bejáró madárfaja. Az északi sarkvidék peremén fekvő fészkelőhelyeiről az Antarktisz körüli vizekre vonul telelni. A vonulás során a tengerek és óceánok felett repül, kihasználva az uralkodó széljárást.

Az európai kontinens belsejébe csak ritkán jut el. Magyarországon ritka vendég, csak kóborló példányok fordulnak elő, amelyek valószínűleg a folyóvölgyeket követve jutnak el nagyobb tavainkhoz. Leggyakrabban a Fertő mellett Mekszikópusztán figyelték meg.

Védettsége[szerkesztés]

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Arturo Arzuffi, Cristina Maria Banfi, Giorgio G. Bardelli, Angela Serena Ildos. A Világ Állatai képes enciklopédia – Tények és érdekességek több száz fajról. Pécs: Alexandra Kiadó (2005). ISBN 963-369-392-6 
  2. A véltnél kétszer annyit repül a sarki csér. National Geographic Magazine, 2010. január 13.
  3. A Föld-Hold utat háromszor berepülő madarat találtak. HVG, 2010. január 12.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]