Sarcoramphus kernense

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sarcoramphus kernense
Evolúciós időszak: Középső pliocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Telluraves
Csoport: Afroaves
Rend: Újvilági keselyűalakúak (Cathartiformes)
Család: Újvilági keselyűfélék (Cathartidae)
Nem: Sarcoramphus
Duméril, 1805
Faj: S. kernense
Tudományos név
Sarcoramphus kernense
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sarcoramphus kernense témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sarcoramphus kernense témájú kategóriát.

A Sarcoramphus kernense a madarak (Aves) osztályának újvilági keselyűalakúak (Cathartiformes) rendjébe, ezen belül az újvilági keselyűfélék (Cathartidae) családjába tartozó fosszilis faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Sarcoramphus kernense Észak-Amerika délnyugati területén élt, a középső pliocén, az úgynevezett piacenzai korszak idején, vagyis 3,5-2,5 millió évvel ezelőtt. Ez a fosszilis madár a Blancan/Delmontian fauna kevésbé ismert tagja volt. Ennek az őskeselyűnek a létezését, csak egyetlen egy bizonyíték, azaz egy törött, felkarcsontnak (humerus) a könyök felé eső végrésze tanúsítja. Ezt a maradványt a kaliforniai Kern megyében levő Pozo Creeknél találták meg. A maradványt Loye H. Miller írta le először. Miller a típusfajjal, azaz a ma is élő királykeselyűvel (Sarcoramphus papa) összehasonlítva, arra a következtetésre jutott, hogy az ősrokon valamivel nagyobb és robusztusabb volt, mint a mai faj; egyébként a kettő igen hasonlíthatott egymásra.[1] Mivel a két madár létezésének korai között igen nagy a távolság, feltehető, hogy két külön fajról van szó. De mivel az ősmadár egyetlen maradványa is töredékes, azaz hiányos a köztük levő rokonsági kapcsolatot igen nehéz meghatározni; sőt az is meglehet, hogy a kettő nem tartozik ugyanabba a madárnembe.[2]

Úgy tűnik, hogy a Sarcoramphus kernense valamivel megelőzte a nagy amerikai faunacsere nevű eseményt; továbbá a mai újvilági keselyűfélék többsége Közép-Amerikában jelent meg először, vagy e madárcsoport kifejlődésének őshazája ez a kontinenseket összekötő földrész.[1] E szálon elindulva, meglehet, hogy a S. kernense a S. fisheri északra irányuló divergens testvértaxonja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Miller, Loye H. (1931). „Bird Remains from the Kern River Pliocene of California”. The Condor (journal) 33 (2), 70–72. o. DOI:10.2307/1363312.  
  2. Fisher, Harvey L. (1944). „The skulls of the Cathartid vultures”. The Condor (journal) 46 (6), 272–296. o. DOI:10.2307/1364013.  

Források[szerkesztés]

  • Mlíkovský, J. 2015: The type specimens, type localities and nomenclature of Sarcoramphus vultures (Aves: Cathartidae), with a note on their speciation. Zootaxa 3918 (4): 579-586. doi: 10.11646/zootaxa.3918.4.7. reference page
  • Zoologie Analytique: 32

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a King vulture című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.