Ugrás a tartalomhoz

Saraska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A második világháborúban használt Tu–2 bombázót bebörtönzött, kényszermunkás mérnökök tervezték

A saraska (шарашка, orosz szleng kifejezésből) a gulag – a sztálini Szovjetunió kényszermunkatábora – egy speciális formája, melyet kifejezetten a jelentős tudósok és mérnökök részére alakítottak ki. Politikai okok miatt számos kiváló értelmiségit ítéltek sok év kényszermunkára. Ugyanakkor a Szovjetuniónak szüksége volt az elítéltek alkotómunkájára, különösen, ha szakterületük szorosan kapcsolódott a hadiipari fejlesztésekhez. Ezt az ellentmondást oldotta fel a saraska, ahol az elítéltek a külvilágtól és családjuktól elzárt rabként tudományos kutató-fejlesztő csoportokat hoztak létre, és érdemi munkát folytattak.

A saraskákban az életkörülmények jobbak voltak, mint a Gulag többi táborában. Nem volt fizikai munka, és az államnak érdeke volt, hogy a rabok életét és munkaképességét fenntartsa. A rabok által írt tudományos publikációk rendszerint a valódi szerzők nevének feltüntetése nélkül jelentek meg. Szerzőként más, a rendszer által kegyelt tudósok neveit tüntették fel. A valódi szerzők gyakran máig ismeretlenek.

Néhány ismert fogvatartott[szerkesztés]

Jelentősége[szerkesztés]

A második világháború alatt és után több jelentős szovjet katonai repülőgéptípust rabszolgaságban élő, bebörtönzött tudósok csoportjai terveztek. Hasonlóképpen, a szovjet atombomba- és hidrogénbomba-fejlesztés is nagyrészt a gulagrendszer terméke, hiszen ez tartotta kézben a teljes uránipart.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kerber, Von Hardesty, Mitchell 1996. Stalin's Aviation Gulag: Memoir of Andrei Tupolev and the Purge Era, Smithsonian Institution Press. 396 old. ISBN 1-56098-640-9.
  • Birstein VJ 2001. The Perversion of Knowledge: the true Story of Soviet Science. Westview Press, USA.
  • Szolzsenyicin, Alekszandr, 1968. A pokol tornáca (В круге первом)

Külső forrás[szerkesztés]