Sapporo (sörgyár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sapporo Sörgyárak Zrt.
Sapporo logo.svg
Sapporo Holdings Headoffice.JPG
Típus
Alapítva 1876
Névadó Szapporo
Székhely  Japán, Tokió
Iparág Söripar
Forma kabusiki gaisa
Termékek Sör
Anyavállalata Sapporo Holdings
Leányvállalatai Anchor Brewing Company
A Sapporo Sörgyárak Zrt. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sapporo Sörgyárak Zrt. témájú médiaállományokat.

A Sapporo Breweries Ltd.[1] (サ ッ ポ ロ ビ ー ル 株式会社, Sapporo Bīru Kabushiki-gaisha) egy japán sörfőző cég, amelyet 1876-ban alapítottak. Sapporo Japán legrégebbi sörmárkája. A japán Szapporóban 1876-ban Seibei Nakagawa sörfőző főzte először. A Sapporo Sörgyárak világszékhelye a tokiói Shibujában, Ebisuban található. A társaság 2006-ban megvásárolta a kanadai Sleeman Breweries vállalatot.

A vállalatnak öt sörfőzdéje van Japánban, a Sleeman[2] sörfőzde Kanadában és a Sapporo Sörfőzde a La Crosse-ban (Wisconsin, USA). A fő márkák a Sapporo Draft (Észak-Amerikában Premium); Yebisu; és a Sleeman Cream Ale. A Sapporo Premium az #1 számú ázsiai sör értékesítő az Egyesült Államokban azóta, hogy a Sapporo U.S.A. 1984-ben megalakult.

Története[szerkesztés]

Ennek a cégnek az eredete a meiji időszakban, Hokkaidoban, Sapporóban van, ahol a Hokkaido Fejlesztési Bizottság (Kaitakushi) számos vállalkozást alapított. Seibei Nakagawa, németországi képzett sörfőző 1876 júniusában a Kaitakushi Sörgyár első sörmestere lett, és ekkor gyártották az első Sapporo Lager-t. Az 1886-ban privatizált Sapporo sörfőzde a Sapporo Sörvállalat középpontjává vált.

1887-ben megalakult egy másik vállalat, a Japan Beer Brewery Company Mita-ban (Tokió, Meguro), és megkezdte a Yebisu Beer gyártását. A Sapporo és a Japan Beer közötti verseny, valamint az Osaka (ma Asahi) és a Kirin sörfőzdékkel folytatott verseny oda vezetett, hogy a japán Sapporo és az Oszaka sörgyárak 1906-ban beolvadtak a Dai-Nippon Beer Company, Ltd.-be (大 日本 麦 酒 株 式会 社), amely majdnem monopóliumot alkotott a japán piacon egészen a második világháborúig.

1949 után a Dai-Nippon feloszlott Nippon és Asahi sörfőzdékre, a Nippon Sörgyárak 1956-ban folytatták a Sapporo sör gyártását, és 1964-ben átnevezték magukat jelenlegi nevükre, a Sapporo Sörgyárakra. A Yebisu Beer különálló márkaként indult újra 1971-ben, német stílusú árpa sörként forgalmazzák. A Sapporo Black Label sört 1977-ben dobták piacra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.sapporobeer.jp: サッポロビール (japán nyelven). サッポロビール株式会社. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  2. Sleeman Brewing History. web.archive.org, 2009. augusztus 18. (Hozzáférés: 2021. május 24.)