Sapelli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sapelli
Entandrophragma cylindricum
Entandrophragma cylindricum
Fizikai tulajdonságok
Rönkhossz 20…30 m
Rönkátmérő 0,8…1,8 m
Sűrűség 0,63 g/cm³
Zsugorodás
Sugárirányban 5,8 %
Húrirányban 7,0 %
Keménység
Rostra merőleges 25 MPa
Rosttal párhuzamos 46 MPa
Merevség 12500 MPa
Szilárdság
Nyomó rosttal párhuzamos 60 MPa
Hajlító 110 MPa
Nyíró 8,5 MPa

A sapelli vagy sapele (Entandrophragma cylindricum) a trópusi Afrikában honos lombos fa, az abból nyert faanyag. Kinézete, tulajdonságai és felhasználási köre a mahagónihoz hasonlók, gyakran úgy is nevezik. Barnás-vöröses színű, a tölgyhöz hasonló keménységű, jól megmunkálható faanyag.

Egyéb kereskedelmi elnevezései: sapeli, sapele, aboudikro, penkwa, assié, dilolo, lifaki, ubilesan, m'boyo, miyovu, lifuti, undianuno.

Az élő fa[szerkesztés]

Nyugat-, közép- és kelet-Afrikában, Libéria, Elefántcsontpart, Nigéria, Kamerun, Kongó, Uganda, Tanzánia területén található a trópusi alsó esőerdőkben különálló faként, vagy elszórtan. Kerüli a nagyon nedves vagy nagyon száraz területeket. Magassága 35 – 45 m közötti, törzse hengeres, csak kis támasztógyökerei vannak.

A faanyag[szerkesztés]

A szíjács 3 – 8 cm vastag, krémszínű, nem használják, a geszt rózsaszínű – világosbarna, hamar utánsötétedik vörösesbarnára. Jellemző a váltott irányú csavaros növés, emiatt a fény iránya szerint sűrű fénycsíkokat mutat. A pórusok közepesek, szórtak, szabad szemmel a hosszmetszeten láthatók, a bélsugarak finomak, szabad szemmel csak a sugárirányú metszeten láthatók.

Felhasználása[szerkesztés]

Szárítás
Lassan és alacsony hőmérsékleten jól szárítható, különben reped, vetemedik. A fűrészárut máglyában szárítják. A helyesen szárított anyag állóképessége jó.
Megmunkálás
Általában könnyen megmunkálható, jól fűrészelhető, késelhető, hámozható. A vágóéleket mérsékelten tompítja. A váltakozó növés miatt nehezen gyalulható, faragható. Nehezen hajlítható.
Rögzítés
Jól szögezhető, csavarozható, jól ragasztható.
Felületkezelés
Jól csiszolható, lakkozható, kis pórustömítést igényel. Poliészter alapú lakkok „fehér pórust” okozhatnak. Az alkalmazott anyagoktól függően foltosodás lehetséges.
Tartósság
Közepesen gomba- és rovarálló, nem időjárásálló.

Elsősorban furnért készítenek belőle, de szerkezeti anyagként is alkalmazzák a külső és belső építészetben, valamint parkettának, lépcsőnek, ajtónak. A hajó- csónak- és járműépítésben, sportszerekhez, a hangszerészetben is használják, valamint esztergályozásra, faragásra, intarziakészítésre.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]