Santo António da Serra (Madeira)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Santo da Serra szócikkből átirányítva)
Santo António da Serra
A falu főtere
A falu főtere
Közigazgatás
Ország Portugália
RégióMadeira
KerületSanta Cruz (kerület)
Népesség
Teljes népesség982 fő (2001) +/-
Népsűrűség66,5 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület14.25 km²
IdőzónaWET, UTC+0
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 32° 42′ 59″, ny. h. 16° 50′ 01″Koordináták: é. sz. 32° 42′ 59″, ny. h. 16° 50′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Santo António da Serra témájú médiaállományokat.
A templom belseje
A fennsík délkeleti vége a golfpályával
A golfpálya

Santo António da Serra (avagy több térképen is egyszerűen csak (Santo da Serra) mintegy 600 lakosú falu Madeira szigetének Santa Cruz járásában egy kisebb, nyugat-északnyugat–kelet-délkelet csapású fennsíkon, mintegy félúton a megyeszékhely Santa Cruz és a Portela-hágó között, mintegy 650–700 m-rel a tenger szintje fölött. Éghajlata ennek megfelelően határozottan hűvösebb, mint a sziget tengerparti részeié.

A település alapvetően mezőgazdasági jellegű; a környéken különösen sok az almáskert. Ennek megfelelő helyi italspecialitás (akárcsak a tőle délnyugatra, ugyancsak hegyhátra épült Camachában) a cukrozott és mézzel kevert almamust (cidra).

A falu fő látványossága a Quinta do Santo da Serra – a hagyományos rózsaszínre festett úrilak egykor a sziget leggazdagabb borkereskedő családja, az Angliából betelepült Blandy família tulajdona volt; ők alakították ki hatalmas kertjét is, ami ma közpark (játszóterekkel, sportpályákkal, kis állatkerttel). A kert hátsó részében az Angol kilátó (Miradouro dos Ingleses) kilátópontról messze kitekinthetünk a tengerre – a pont onnan kapta a nevét, hogy a Blandyk itt állandó megfigyelőpontot tartottak fenn a sziget felé közeledő borszállító hajók jelzésére.

A templom belsejét csempeképek díszítik gazdagon.

Santo António da Serrában, a fennsík délkeleti végén építették ki a sziget első golfpályáját, amit Robert Treft Jones tervezett – a 27 lyukú pálya ma is használható.

Források[szerkesztés]

  • Rita Henss: Madeira, Porto Santo. Marco Polo Útikönyvek, Corvina Kiadó, 2006.
  • Susanne Lips, 2002: Madeira. Polyglott kiadó, Budapest. 108 p. ISSN 1587-6373; ISBN 963-9458-00-7