Santa María-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Santa María-sziget
Az Arauco-öböl a Santa María-szigettel
Az Arauco-öböl a Santa María-szigettel
'Közigazgatás
Ország Chile
'Bío-Bío régió
Népesség
Teljes népességismeretlen
Népsűrűség63 fő/km²
Népcsoportokchileiek
Földrajzi adatok
FekvéseChile partvidéke
Terület35 km²
Tengerszint feletti magasság10 m
Elhelyezkedése
Santa María-sziget (Chile)
Santa María-sziget
Santa María-sziget
Pozíció Chile térképén
d. sz. 37° 03′, ny. h. 73° 31′Koordináták: d. sz. 37° 03′, ny. h. 73° 31′

A Santa María-sziget egy ritkán lakott sziget a Csendes-óceán délkeleti részén, a chilei Coronel város előterében. A sziget fontos helyi és világtörténelmi jelentőségű események szemtanúja volt.

Történelem[szerkesztés]

A Santa María-szigetet a mapucse őslakosok eredetileg Tralca vagy Penequen névvel illették. Az európaiak részéről Juan Bautista Pastene fedezhette fel 1544-ben, vagy a második utazása során 1550-ben.

Thomas Cavendish kirabolta a gyarmatot 1586-ban az első útja során.

A későbbiek folyamán holland kalózok, Joris van Spilbergen, Simón de Cordes, Hendrik Brouwer vetettek horgonyt a szigetnél és látták el őket friss vízzel és fával.

1642-ben a Holland Kelet-indiai Társaság a Holland Nyugat-indiai Társasággal közösen szervezett egy expedíciót Chile partjaihoz, hogy Dél-Amerika nyugati partjainál szert tegyenek egy kereskedelmi bázisra. Valdivia, Chiloé szigete és Santa María jött szóba lehetséges telephelyként, mivel el voltak szigetelve Chilétől, ugyanakkor rendelkeztek kikötővel. Valdiviát a Bío Bío folyó összes városához hasonlóan elhagyták a spanyolok, miután a mapucsék 1599-ben elpusztították a „hét város lerombolása” során.

A flotta Holland Brazília felől érkezett, ahol János Móric nassaui herceg ellátmányt biztosított számukra. Chiloé szigeténél partot érve Brouwer megegyezett a mapucsékkal, hogy a Valdivia helyén létrehozott telep révén támogatja őket a spanyolokkal vívott háborújukban (Araucói háború). 1643. augusztus 7-én, még mielőtt ide ért volna, Brouwer 62 évesen elhunyt. A helyét átvevő Elias Herckman altengernagy augusztus 24-én érkezett Valdivia romjaihoz. Brouwert az új telepen temették el, melyet Herckman őutána nevezett el Brouwershavennek. Herckman és emberei csak 1643. október 28-ig voltak itt. Értesülve ugyanis arról, hogy a hollandok meg akarnak települni a korábbi város közelében, a Peruban székelő spanyol alkirály 1000 katonát küldött 20 hajó fedélzetén (és további 2000-et szárazföldön, akik viszont nem jutottak el idáig) Valdivia újbóli felállítására és megerősítésére. A megérkező spanyol katonák kihantolták Brouwer holttestét és elégették.[1][2]

A Santa María közelében vívott coroneli csata térképvázlata

A spanyolok, hogy a szigetet a kalózok ne használhassák támaszpontként, felgyújtották Santa María épületeit. 1818. október 26-án chilei haditengerészet első hajóraja Manuel Blanco Encalada vezetésével horgonyt vetett a szigetnél és elfogott egy katonákat és fegyvereket El Callaóba szállító spanyol konvojt.

Az 1914. november 1-én megvívott Coronel-foki csata a sziget közelében zajlott le.

1924. április 22-én a SV Garthwray nagy ködben a szigeten zátonyra futott. Ez a hajó arról volt ismeretes, hogy 1922-ben és 1923-ban két alkalommal is megpróbált kelet-nyugati irányban átjutni a Horn-fokon és eközben súlyosan megrongálódtak az árbocai.[3]

A szigetet a 2010-es földrengés 1,8 méterrel emelte meg.

Turizmus[szerkesztés]

A sziget otthont ad dél-amerikai oroszlánfókáknak, ami miatt számos érdeklődő felkeresi.

Irodalom[szerkesztés]

Herman Melville Benito Cereno című regényének cselekménye ezen a szigeten játszódik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Robbert Kock The Dutch in Chili Archiválva 2016. március 3-i dátummal a Wayback Machine-ben. at coloniavoyage.com
  2. Kris E. Lane Pillaging the Empire: Piracy in the Americas, 1500-1750, 1998, pages 88-92
  3. Lockett Graham [www.wrecksite.eu/wreck.aspx?174989#142094 SV Garthwray (+1924)], 2012

Linkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Santa María Island, Chile című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.