Santa Justa felvonó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Santa Justa felvonó
Ország Portugália
TelepülésSanta Maria Maior
Elhelyezkedése
Santa Justa felvonó (Lisszabon)
Santa Justa felvonó
Santa Justa felvonó
Pozíció Lisszabon térképén
é. sz. 38° 42′ 43″, ny. h. 9° 08′ 21″Koordináták: é. sz. 38° 42′ 43″, ny. h. 9° 08′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Santa Justa felvonó témájú médiaállományokat.

A Santa Justa felvonó (Elevador de Santa Justa) Lisszabon belvárosában működő közterületi lift, mely összeköti a Baixa negyedet a magasabban fekvő Carmo térrel. Közkeletű helyi elnevezése még portugálul: Elevador do Carmo.

A lift megépülése óta turista-látványosság. A tetejéről panoráma nyílik Lisszabon belvárosára és a várhegyre.

Más függőleges működésű közterületi lift nincs a városban, csak siklóvasutak (Elevador da Glória, Elevador do Lavra). Korábban több terv is volt, de ezek vagy nem valósultak meg, vagy a megvalósult liftet leszerelték (Elevador de São Julião).

Lisszabon meredek dombjai mindig akadályozták a közlekedést a városban.[1] 1896-ban merült fel a gondolat, hogy néhány helyen felvonót építsenek a város alsó és felső részei között. Az egyik ilyen terv a Santa Justa lift volt.

A lift 1901-ben készült el, 1902-től utasokat vitt, először gőzgép működtette,[2] majd 1907-től elektromos motorra cserélték ki a gőzgépet.[3]

A felvonó 2002 júliusában ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, ez alkalomból Nemzeti Emlékműnek minősítették.

2006-ban felújították.

Felépítés[szerkesztés]

A felvonó fémből készült és egy toronyból, kilátóból, és járdából áll. Az alapját négy függőleges oszlop képezi. Magassága 45 méter. A felvonó felső része párhuzamos a Rua de Santa Justa nevű utcával. Hét emeletből áll és két kabin szállítja az utasokat ellentétes irányban. Egy kabin maximum 29 utast szállíthat.[4] Tetején egy kilátó van, ahol egy kis kioszk is található. A kilátóból látható Lisszabon belvárosa és a szemben lévő várhegy.

A lift díszítése neogótikus stílusú, mely az építése idején divatos stílus volt.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Caminhos de Mobilidade: Os Elevadores de Lisboa (in Portuguese) (3), Lisbon, Portugal: Câmara Municipal de Lisboa, 2011. április, p. 1
  2. Fernandes, Rosa (2003). In SIPA. "Elevador do Carmo/Elevador de Santa Justa" (in Portuguese). Lisbon, Portugal: SIPA – Sistema de Informação para o Património Arquitectónico
  3. Caminhos de Mobilidade: Os Elevadores de Lisboa, Lisszabon, Portugália: Câmara Municipal de Lisboa, 2011. április, pp. 6, <http://www.cm-lisboa.pt/archive/doc/MOV_3_Abril2011__2_.pdf>. Hozzáférés ideje: 2013-04-17 Archiválva 2011. október 2-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2011. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 17.)
  4. Oliveira, Catarina (May 2011). In IGESPAR. "Séc. XVI" (in Portuguese). Lisbon, Portugal: IGESPAR-Instituto de Gestão do Património Arquitectónico e Arqueológico. (Hozzáférés: 2011. augusztus 22.)

További információk[szerkesztés]