Santa Croce in Gerusalemme bazilika (Róma)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Santa Croce in Gerusalemme bazilika Rómában található magyar neve Jeruzsálemi Szent Kereszt bazilika.

A Jeruzsálemu szent Kereszt bazilika (Róma)

Története[szerkesztés]

Nevét onnan kapta, hogy Ilona császárnő - Szent Ilona -, ide hozatta Jeruzsálemből Jézus megtalált keresztfájának darabjait. Itt állt a császárnő palotája. A palota ugyan még a 3. század elején egy szír származású császáré volt Elagabalusé. Azt nem tudni, hogyan került a császárnő birtokába, de a 4. század elején, már egy palota-templom állt itt. A szent kereszt ereklyéknek egy kápolnát alakítottak ki, ahol Szent Ilona tartotta az ereklyéit.

Építése[szerkesztés]

Az 5. században III. Valentinianus római császár mozaikokkal ékesítette a templom belsejét. Már a 8. században restaurálni kellett. II. Lucius pápa háromhajós román stílusú bazilikává bővítette és mellé kolostort és egy nyolcemeletes harangtornyot építettet 1144-ben. XIV. Benedek pápa 1743-ban a barokk ízlésnek megfelelően átalakította. A homlokzat átalakítására ekkor került sor. Pietro Passalacqua és Domenico Gregorini háromkapus domborodó homlokzatot tervezett. Erre Szent Ilona, fia, Nagy Konstantin és a négy evangélista szobrai is felkerültek. Továbbá két angyal szobor akik tartanak egy vaskeresztet.

Belső kiképzésében meghagyták a 12. századi színes mozaik padlót, és a régi gránitoszlopokból csak nyolcat hagytak meg az átépítők.

Ereklyék a templomban[szerkesztés]

  • Ereklyék a bazilikában.
    Krisztus keresztfájának INRI feiratának egy darabja
  • Krisztus keresztfájának faszilánkjai egy kereszt alakú ereklyetartóban.
  • A jobb lator keresztfájának gerendája.
  • Krisztus töviskoronájának két tüskéje.
  • Tamás apostol mutatóujja, amivel hitetlenül a feltámadt Krisztus sebeit megtapintotta.

Forrás[szerkesztés]