San Polo (negyed)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Velence negyedei:
San Polo
San Rocco-1.jpg
Scuola Grande di San Rocco
Sestiere San Polo.png
A San Polo negyed elhelyezkedése Velencében

A San Polo negyed (olaszul Sestiere di San Polo, velenceiül Sestièr de San Poło) Velence Venezia–Murano–Burano körzet kisebb közigazgatási egysége a város történelmi központjában, a Canal Grande csatorna mentén Cannareggioval és San Marcoval szemben, Dorsoduro és Santa Croce mellett.

A XI. században kezdték meg kiépítését, a Serenissima idején a település gazdasági, kereskedelmi centruma volt.

Híres utcái, terei és hídjai[szerkesztés]

Riva dell'Ogio: a Serenissima idején az utcában olajtároló volt. Itt tartották mind a világításra, mind az étkezésre szánt olajat. Az ogio velenceiül, olasz megfelelője az olio (olaj).

Sotoportego del Banco giro: Itt nyitotta meg kapuit a nyilvánoság előtt a világ első bankháza.

Fondamenta de la preson: Az utcában kisebb vétségek büntetését hajtották végre, mint például az adósságok ki nem fizetése. A preson szó velenceiül (olaszul prigione) jelentése 'börtön'.

Calle del Boteri: Ebben az utcában készültek az olajoshordók. A bognárok nagy tiszteletben álltak a dózsék szemében. Botteri velenceiül bottai, azaz 'bognár'.

Campo della Becarie: Ezen a téren sorakoztak a hentesek üzletei, a kecskehúst például itt dolgozták fel és adták el a városban. A becher velencei szó, magyarul 'hentes'.

Rio Terá de le Carampane: Az utca inkább hírhedt volt, mintsem híres - már az 1400-as évektől. Ugyanis itt telepedtek meg a velencei kurtizánok.

Ramo del Forner: Nevét egy pékről – Fornarettóról - kapta, akit gyilkosságal vádolt meg és tévesen végeztetett ki a dózse igazságügyi testülete.

Calle dei Saoneri: A XVI. században 25 selyemkészítő műhely kapott helyet az utcában. Velence európahírű gazdasági tényezője volt a nemes anyag előállítása. Saoneri velenceiül selyemkészítő.

Nevezetességei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ileana Chiappini, Franco Cristinelli, Gianni Formenton: Venedig und seine Umgebung, kiad. Azienda di Promozione Turistica , 1998.
  • Alta Macadam: Velence (Blue Guide sorozat), Corvina Kiadó, Bp. 1994. ISBN 963-13-3888-6