San Pantaleone (Velence)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
San Pantaleone
Vallás katolicizmus
Egyházmegye Velencei patriarkátus
Építési adatok
Építése
Stílus barokk építészet
Tervezője Francesco Comin
Település Velence
Elhelyezkedése
San Pantaleone (Velence (Olaszország))
San Pantaleone
San Pantaleone
Pozíció Velence (Olaszország) térképén
é. sz. 45° 26′ 08″, k. h. 12° 19′ 29″Koordináták: é. sz. 45° 26′ 08″, k. h. 12° 19′ 29″
Térkép
A San Pantaleone weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz San Pantaleone témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A San Pantaleone-templom (olaszul Chiesa di San Pantaleone) Velence történelmi belvárosának egyik kis katolikus temploma. A Dorsoduro negyedben helyezkedik el.

Névadója Szent Pantaleone († Nicomedia di Bitinia, Kr. u. 305. július 27.), Galerius császár orvosa, a Diocletianus császár idején zajló keresztényüldözések mártírja, az orvosok egyik védőszentje.

Homlokzata befejezetlen maradt, mellőz mindennemű díszítést. Bent a hajómennyezeten egy vászonra festett alkotás vonja magára a tekintetet, mely a szent életének jeleneteit ábrázolja. G. Antonio Fumiani festő e kép alkotása közben leesett a festőállványról és a balesetben elhunyt. A művészt itt helyezték végső nyugalomra.

A harmadik kápolnában Veronese és tanítványainak két műve csodálható meg Szent Bernátról. A második kápolna főoltárát Veronese Szent Pantaleone meggyógyít egy gyermeket (1587) című freskója diszíti. A bal oldali kápolna a főoltár mögött: Giovanni d’Alemagna és Antonio Vivarini: Mária megkoronázása (1444) című alkotásával büszkélkedhet.

Források[szerkesztés]