San Martín

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

San Martín (portugálul: São Martinho) portugál galleon, Medina Sidonia herceg, a Legyőzhetetlen Armada főparancsnokának zászlóshajója.

Építése[szerkesztés]

Amikor Portugáliát II. Fülöp 1580-ban Spanyolországhoz csatolta, a portugálok éppen befejezték São Martinho építését. Fülöp átkeresztelte San Martínra és átvette a spanyol flottába. Annak idején úgy vélték, hogy a San Martín a flotta legjobb hajója és Medina Sidonia herceg zászlóshajójának választották.

Felépítése[szerkesztés]

San Martín körülbelül 180 láb hosszú és 40 láb széles galleon volt. 44 nehéz fegyvert (ágyú) két fedélzetén, plusz több kisebb fegyvert. A Greenwich-i National Maritime Museum, Hendrik Cornelisz Vroom festményén San Martínnak három árbócos, két kereszt- és egy latin árbóccal és egy komoly galériával rendelkezett. Az előfedélzeten az előárbóc beállítása csatára utal.

A csatában[szerkesztés]

1588 júliusában, a Gravelines-csatában nagy károkat szenvedett, amikor egy angol hajókból álló csoport, amit a Revenge-nel Sir Francis Drake vezetett, lecsapott rá. Egy másik galleon segítségével elmenekült a támadás elől és visszavezette az Armadát Spanyolországba egy sor vad viharon keresztül, de végül be kellett vontatni Santander kikötőjébe.

Források[szerkesztés]

  • Marjai József - Pataky Dénes: A hajó története, Bp., Corvina, 1979