San Francesco del Deserto-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
San Francesco del Deserto-sziget
OrszágOlaszország
Népesség
Teljes népesség9 fő
Terület0,036832 km²
Hosszúság0,30 km
Szélesség0,17 km
Elhelyezkedése
San Francesco del Deserto-sziget (Olaszország)
San Francesco del Deserto-sziget
San Francesco del Deserto-sziget
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 28′ 23″, k. h. 12° 25′ 01″Koordináták: é. sz. 45° 28′ 23″, k. h. 12° 25′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz San Francesco del Deserto-sziget témájú médiaállományokat.
A Velencei lagúna szigetei

San Francesco del Deserto (velencei nyelven San Francesco del Dexerto) a Velencei-lagúna egy aprócska szigete a Sant’Erasmo-sziget és Burano között, a lagúna déli, kissé elhagyatott területén. Velence közigazgatása alá tartozik. Buranóról csónakon kb. 20 perc alatt közelíthető meg. Területe mindössze két hektárnyi.

Története[szerkesztés]

1220-ban még Isola delle Due Vigne néven volt ismert. Ebben az esztendőben Assisi Szent Ferenc ezt a szigetet választotta visszavonulásának színhelyéül. 1233-ban aztán Jacopo Michiel a franciskánus szerzeteseknek adta a szigetet.

Mostani elnevezése arra utal, hogy a XV. században szinte kihalt, lakatlan területté vált. 1460-ban új templomot emeltek rajta az egykori helyén, ma csupán tíz szerzetes éli itt mindennapjait.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a San Francesco del Deserto című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]