Samuel Beckett híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Samuel Beckett híd
Dublin Samuel Beckett Bridge.jpg
Elhelyezkedése Dublin, Írország
Áthidalt akadály Liffey folyó
Szerkezettípus ferdekábeles híd
Funkció közúti híd
Teljes hosszúsága 120 m
Szélesség 48 m
Tervező Santiago Calatrava
Építés kezdete 2007
Átadás ideje 2009. december 10.[m 1]
Elhelyezkedése
Samuel Beckett híd (Írország)
Samuel Beckett híd
Samuel Beckett híd
Pozíció Írország térképén
é. sz. 53° 20′ 49″, ny. h. 6° 14′ 29″Koordináták: é. sz. 53° 20′ 49″, ny. h. 6° 14′ 29″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Samuel Beckett híd témájú médiaállományokat.

A Samuel Beckett híd (írül: Droichead Samuel Beckett, angolul: Samuel Beckett Bridge) egy hárfát formázó ferdekábeles híd Dublinban, mely a Liffey folyó felett ível át. A déli Sir John Rogerson rakpartot köti össze az északi North Wall rakparton a Guild Streettel.

Története[szerkesztés]

A hidat Santiago Calatrava tervezte, aki korábban már számos innovatív hidat és épületet tervezett.[m 2] Calatrava munkája volt a szintén a Liffey folyó fölött átívelő James Joyce híd is, melyet 2003-ban adtak át.

A bevezető utak feljítását is magába foglaló, összesen 59,95 millió euróba kerülő beruházás[1] keretében készülő híd kivitelezője a Graham Hollandia Joint Venture nevű cég volt.[1] A Hollandiában gyártott, hárfát formázó, 120 méter magas és 48 méter széles[2] ferdekábeles híd 2009. május 3-án indult útnak Krimpenből Rotterdamon keresztül Dublinba.[3] A hídon négy forgalmi sáv található, kerékpáros- és gyalogossávval mindkét oldalon.[1] Az építmény 90 fokos szögben elforgatható, így könnyítve meg a hajózást.[1]

A híd nevét Samuel Beckett Nobel-díjas ír drámaíróról kapta. A hidat 2009. december 10-én Emer Costello asszony, Dublin főpolgármestere adta át a gyalogosforgalomnak.[m 3][2] A rendezvényen többek között részt vett Samuel Beckett unokahúga, Caroline Murphy és Beckett unokaöccse Edward Beckett, valamint Barry McGovern színész és Seamus Heaney költő.[2][4][5]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. "Emer Costello polgármester hivatalosan 2009. december 10-én 15 óra 45 perckor vágta át a szalagot a Dublin Városi Tanács Samuel Beckett hídján. A híd a közúti forgalom számára hivatalosan 2009. december 11-én 7 órakor nyíltk meg. A híd az északi rakparton a Guild Streetet köti össze a déli Sir John Rogerson rakparttal." - Curtain raised as Samuel Beckett Bridge reaches ‘Endgame’ on 10th December 2009 (angolul)
  2. Bővebben lásd az építész szócikkében.
  3. Az autóforgalom számára a következő naptól volt nyitva. Lásd: 1. megjegyzés

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]