Samora Machel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Samora Machel

Született1933. szeptember 29.[1][2][3][4][5]
Gaza Province
Elhunyt1986. október 19. (53 évesen)[6][1][2][3][4]
Mbuzini
PártMozambiki Felszabadítási Front

Házastársa
 • Graça Machel (1975 – 1986. október 19.)
 • Josina Machel
GyermekeiJosina Z. Machel
Foglalkozáspolitikus
IskoláiWaterford Kamhlaba
Halál okarepülőbaleset
Vallásateizmus

Díjak
 • Nemzetközi Lenin-békedíj
 • José Martí-rend
 • Order of Playa Girón
 • Grand Collar of the Order of Prince Henry
 • Order of the National Flag
 • Knight Grand Cross with Collar of the Order of Merit of the Italian Republic
 • Order of Eduardo Mondlane, 1st class (1984. augusztus 22., 1985. június 17.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Samora Machel témájú médiaállományokat.
Frelimo zászlaja.
Mozambiki Népköztársaság zászlaja (1975-1984)

Samora Moisés Machel (1933. szeptember 28. – 1986. október 19.) mozambiki katonatiszt, marxista-leninista forradalmár, majd Mozambik első elnöke. 11 éven át vezette az államát, uralmának végét egy repülőgépbaleset okozta.

Fiatalkora[szerkesztés]

Samora Machel a mozambiki Gaza tartományban született 1933-ban. 1940-ben Zonguene városába járt iskolába. Az iskolát katolikus misszionáriusok vezették, akik megtanították neki a portugál történelmet, kultúrát és nyelvet. Habár Machel kijárta az általánost, a középiskolát nem tudta befejezni. Az 1950-es években alkalmi munkákból tartotta el magát. 1954-ben bátyja egy bányászati balesetben meghalt. Machel a testvére halála után Tanzániába ment, ahol belépett a hadseregbe.

Politikusként[szerkesztés]

Tevékenykedését aktivistaként kezdte, először különböző kórházakban, iskolákban és más intézményekben szónokolt társával, Joaquim Chissanóval, felszólalt az ügyben, hogy a tanárok, orvosok és ápolók mennyivel többet dolgoznak a fehér társaiknál, és mégis kevesebb fizetést kapnak. Aztán figyelmeztetést kapott, hogy a portugál politikai rendőrség, a PIDE figyeli őt, ezért Machel társával Joaquim Chissanóval és Eduardo Mondlane-nal Tanzániában létrehozták a FRELIMO-t, melynek önkénteseit és egységeit Algériában, Tanzániában képezték.

1973-ban a FRELIMO katonai alakulatból párttá fejlődött. 1974-ben a portugál kormány belefáradt a gyarmatai függetlenségéről szóló konfliktusba, ezért az MFA puccsot hajtott végre, és António de Spínola lett az elnök. Spínola nem szándékozott elengedni sem Angolát, sem Mozambikot. A FRELIMO és az új portugál kormány tárgyalásai eredménytelenek voltak. Machel belátta, hogy sehogy sem lehet hatni Spínolára. Machel nem volt hajlandó a portugáloknak tűzszünetet és haladékot adni. Emiatt újra tárgyalóasztalhoz ültek a felek, és végül a portugál kormány elismerte a FRELIMO győzelmét, majd 1975. június 25-ére kitűzték a függetlenség kikiáltását.

A függetlenség elnyerése[szerkesztés]

1975. június 25.-én kikiáltották Mozambiki Népköztársaság függetlenségét. A munkahelyeket és a földeket államosították. Afrikában a legtöbb kommunista országban (pl.:Benin, Etiópia stb.) az egyház elvesztette tekintélyét és államosították. Mozambikban ha korlátozva és nagy ellenőrzések alatt is, de maradhattak egyházi iskolák. 1977 februárjában a FRELIMO 3. kongresszusán újraválasztották Machelt a FRELIMO vezetőjének. Ugyanebben az évben polgárháború tört ki a kormánypárti FRELIMO és a kormányellenes RENAMO között, a polgárháború 1992-ig tartott. A RENAMO-t támogatta Dél-Afrika és Zimbabwe is. 1983-ban a 4. kongresszuson bejelentették a mezőgazdaság reformját. 1984-ben Dél-Afrika és Mozambik paktumot kötöttek. Machel és PW Botha megállapodást kötöttek. Megegyeztek, hogy Dél-Afrika lemond a RENAMO támogatásáról, cserébe Mozambik sem támogatja az ANC-t. 1985-ben az addig viszonylag normálisan működő gazdaságban problémák léptek fel.

Halála[szerkesztés]

1986. október 19.-én Machel részt vett a zambiai csúcstalálkozón, ahol Zaire diktátorát, Mobutu Sese Sekot felszólította, hogy támogassa a RENAMO elleni harcában. Aznap este viszont vissza kellett mennie Maputóba. De a gép soha nem érte el a fővárost. Machel és 33 társa életét vesztette. Samora Machel tiszteletére a főtéren egy bronzszobrot állítottak. Temetés október 28.-án volt megtartva, amire még Thomas Sankara is elutazott.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Hrvatska enciklopedija (horvát nyelven). Miroslav Krleža Lexicographical Institute, 1999
 6. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)