Saint-tropez-i tengeri ütközet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saint-Tropez-i tengeri ütközet
Spanyol gálya II. Károly spanyol király uralkodásának vége felé, Manuel de Castro festménye
Spanyol gálya II. Károly spanyol király uralkodásának vége felé, Manuel de Castro festménye

Konfliktusosztrák örökösödési háború
Időpont1742. június 14.
HelyszínSaint-Tropez
Eredménybrit győzelem
Szemben álló felek
 Nagy-Britannia
 Spanyolország
Parancsnokok
 Richard Norris
 Donato Domas
Szemben álló erők
2 sorhajó
1 ágyúnaszád
1 gyújtóhajó
5 gálya
Veszteségek
csekély5 gálya
é. sz. 43° 16′ 24″, k. h. 6° 38′ 23″Koordináták: é. sz. 43° 16′ 24″, k. h. 6° 38′ 23″

A saint-tropez-i tengeri csata egy kisebb kisebb tengeri ütközet volt az osztrák örökösödési háború során, melyet 1742. június 14-én vívtak meg Saint-Tropez partjai előtt. Egy kisebb brit hajóraj Richard Norris kapitány vezetésével lángba borított öt spanyol gályát a francia kikötőben. Norris meglepetésszerű támadást indított a gályák ellen Sainte Marguerite közelében, a menekülő hajókat üldözőbe vette, és a kikötőbe kényszerítette őket. A brit kapitány annak ellenére, hogy Franciaország semleges volt, a gályákat követve behatolt a kikötőbe, és elpusztította azokat csekély károk elszenvedése mellett.

Az ütközet[szerkesztés]

1742-ben a Királyi Haditengerészet földközi-tengeri kötelékeinek főparancsnoka, Nicholas Haddock tengernagy lemondott tisztségéről, miután képtelen volt a spanyol flottát harcra kényszeríteni. Helyét ideiglenesen Richard Lestock ellentengernagy, majd a hét sorhajóból álló erősítéssel érkező Thomas Matthews altengernagy vette át a főparancsnoki beosztásban. Matthews a brit flottát a piemonti Villefranche-sur-Mer kikötőjében állomásoztatta a Hyères szigeteknél, és számos hajórajt küldött ki cirkálni a spanyol hajók felkutatására.

1742. június 13-án a Garoupe-foknál (Cannes és Nizza közt) Richard Norris kapitány parancsnoksága alatt álló cirkáló brit hajóraj öt ágyúkat és katonai felszerelést szállító spanyol gályát észlelt, melyek épp elhagyták a horgonyzóhelyüket Sainte Marguerite-nél. A gályák a Patrona, a San Felipe, a Soledad, a Santa Teresa és a San Genaro voltak, parancsnokuk Don Donato Domas tábornok volt. Norris a zászlóshajójául szolgáló négy ütegsoros, 60 ágyús sorhajón, a HMS Kingstonon kívül az 50 ágyús HMS Oxford sorhajó, a Spence ágyúnaszád és a Duke gyújtóhajó felett rendelkezett, és üldözőbe vette velük a spanyol köteléket, s Saint-Tropez kikötőjéig üldözte őket.

Norris a kikötőhöz érve üzenetet küldött Saint-Tropez kormányzójának, követelve, hogy a spanyol gályáktól tagadja meg az oltalmat, és szólítsa fel őket a kikötő elhagyására. A francia helytartó nemet mondott az angol követelésre, mire válaszul az este folyamán Norris felkészült a támadásra. A két sorhajója a mólóhoz közel vetett horgonyt, majd éjjel egy órakor Callis kapitány gyújtóhajójával a kikötőkben horgonyzó spanyol hajók felé vette az irányt, hogy felgyújtsa azokat a két sorhajó fedezete mellett. Amint a gyújtóhajó behajózott a kikötőbe, a spanyol gályák tüzet nyitottak. A Duke akciója sikerrel járt, és az öt gálya tüzet fogott, s a gyújtóhajóval együtt a lángok martalékává vált. A spanyol tengerészek a vízbe ugráltak, és úszva érték el a partot. A túlélők Juan José Navarro tengernagy Toulonban állomásozó flottájához csatlakoztak.

Következmények[szerkesztés]

Egy vár közelében horgonyzó gálya, Francis Place alkotása

A francia hatóságok panaszt nyújtottak be a semlegességük megsértése miatt. Callis kapitányt, a Duke parancsnokát II. György brit király arany medállal tüntette ki, és a HMS Assistance-ra helyezték át. Donato Domast és a spanyol gályák parancsnokait hadbíróság elé állították, de felmentették őket, miután megállapították, hogy a kötelességüknek megfelelően jártak el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Action of 14 June 1742 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.