Sailor Starlights

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Sailor Starlights a Sailor Moon manga és anime három fős kitalált csapata. A mangában mellékszereplők csupán, akiknek a szerepe az, hogy reprezentálják, hogy harcosok a galaxisban is találhatóak. Az animében ehhez képest főszereplőkké válnak. A manga 43. fejezetében és az anime 173. részében láthatjuk őket először.

A csapat három tagja Sailor Star Fighter, Sailor Star Healer, és Sailor Star Maker, civil formájukban a Széja, Jaten, és Taiki neveket viselik. A fiktív Kinmoku bolygóról érkeztek, melyet a Shadow Galactica elpusztított. A Földön zenekarnak (Three Lights) álcázzák magukat, hogy megtalálják hercegnőjüket.

A szereplőkről[szerkesztés]

Hogy ők hárman milyen rokonságban állnak egymással, az ismeretlen, bár a mangában bebizonyosodik, hogy nem testvérek. Vezetéknevük mindhármuknak "Kou", ami magyarra lefordítva fényt jelent, ez is egy szójáték, mely a Three Lights-hoz köthető. Az együttes neve pedig a sintó hagyományokból jön, ahol szintén létezik három fény: a nap, a hold, és a csillagok fénye, mindegyik más-más színben. Az együttes tagjai koncertjeiken rózsákat viselnek, melyeknek más-más színük van: vörös, fehér, és sárga, mely úgyszintén ennek a hagyománynak a megfeleltetése.

Történetük[szerkesztés]

A mangában a Sailor Starlights, mint Three Lights, nők, akik férfiénekeseknek öltöznek koncertjeiken. Ezzel szemben az animében civil formájuk férfi, és csak harcos-formájukban mutatkoznak nőkként. Ez az identitásprobléma világszerte az ötödik évaddal szembeni fenntartásokhoz vezetett, de maguk a rajongók is elbizonytalanodtak a harcosok valódi nemét illetően. Annyi bizonyos, hogy Kakjú hercegnő és Sailor Moon is tesznek arra utalást, hogy egy az alakjuk csak a Földön ismeretes, azaz a Kinmoku bolygón tulajdonképpen sem férfiak, sem nők, azaz valószínűleg tetszés szerinti külsőt ölthetnek.

A Sailor Starlights anyabolygója a Kinmoku, melynek pontos helye ismeretlen. A galaxison végigsöprő Sailor Galaxia egy napon lerohanja a bolygót, hogy Star Seed-eket keressen. Az ottani technika is hasonló volt a földiéhez: akinél nincs Star Seed, az szörnyeteggé változik. A Kinmokut ellepték a szörnyetegek, és csak a hercegnő lehet rá képes, hogy megmentse őket, máskülönben a szörnyeket meg kell ölni. Eleinte ezért próbálnak meg ők is végezni a földi áldozatokkal, de később látják, hogy Eternal Sailor Moon képes visszatéríteni az áldozatokat.

Miután Kakjú hercegnő elhagyta a bolygót, a Sailor Starlights utánaeredt, hogy megtalálja őt, és helyreállítsa az életet a bolygón, mely teljesen elpusztult. A Földön meg is lelték őt, és hogy megtalálhassák egy együttes, a Three Lights képében sztárokká váltak. Zenéjükbe egyfajta telepatikus úton terjedő üzenetet rejtettek, amelyet egyedül a hercegnőjük (illetve Uszagi és Micsiru) képes megérteni. Hatalmas sztárokká válnak, a rajongók szinte szétszedik őket, még a négy holdharcoslány is nagy rajongójuk lesz, Uszagit azonban az egész hidegen hagyja. Később azonban ők is ugyanabba az iskolába iratkoznak be, ahová a lányok is járnak. Mint civilek, remekül megértik egymást a lányokkal, viszont mint Starlights harcosok, hűvösen és távolságtartóan viselkednek, ráadásul a külső holdharcosok behatolóknak tartják őket, akiktől meg kell védeni a hercegnőt. Teljes békét csak akkor kötnek egymással, amikor Galaxiával vívják elkeseredett küzdelmüket.

A harcosok[szerkesztés]

Sailor Star Fighter[szerkesztés]

Sailor Star Fighter, civilben Széja Kó (星野 光) a Starlights vezetője, és a Three Lights énekese. Magabiztos és kicsit nagyképű is. Viszonya Harukával nem a legjobb, a mangában rivalizálásuk miatt, az animében pedig Micsiruval való flörtölése és egyáltalán a harcosi kiléte miatt. Nem szeret veszíteni, és soha nem érzi magát eléggé jónak. Az animében közte és Uszagi között románc fűződik, de ez egyoldalú marad, a lány ugyanis még mindig Mamorut szereti. Mégsem fordul ez az érzés tragikussá, mert a jó viszony megmarad köztük mindvégig. Azonban az is kivehető a megnyilvánulásaiból, hogy Kakjú hercegnő iránt is hasonló érzelmeket mutatott a múltban.

Sailor Star Maker[szerkesztés]

Civilben Taiki Kó (大気 光), aki hármójuk közül a legintellektuálisabb. Némiképp hasonlít Mizuno Amira, s a lány iránta rajong a leginkább. Star Maker az első, aki elfogadja, hogy Sailor Moon ahelyett, hogy megöli a szörnyekké változtatott áldozatokat, inkább megpróbálja visszaváltoztatni őket. Gyakran láthatjuk, ahogy szemüveget visel. Taiki egyszer majdnem feladja a reményt, hogy valaha is megtalálhatják a hercegnőt, de egy beteg kislány, akit meglátogat a kórházban, visszaadja az önbizalmát. Más kérdésekben viszont kérlelhetetlen: nem örül neki, hogy Star Fighter találkozgat Sailor Moon-nal, és egyáltalán hogy együtt akar működni vele. Később azonban megváltozik a véleménye.

Sailor Star Healer[szerkesztés]

Jaten Kó (夜天 光) egy távolságtartó és cinikus szereplő. Ő az, aki a legkevésbé szeretne barátkozni másokkal vagy részt venni a közösségi életben, csakis a küldetésük érdekli. Érdekes módon Lunával meglepően jól kijön.

Az animében kicsit kidomborítják spirituális képességeit, képes megérezni, ha egy Star Seed-et elvesznek. Nem bízik az emberekben, és csak minél előbb meg akarja találni a hercegnőt, hogy elhagyhassák a bolygót. A Sailor Moon és Star Fighter közt fennálló kapcsolatot ő is hevesen ellenzi, de később megváltoztatja a véleményét.

Cenzúra[szerkesztés]

A szereplők nemi identitása sok fejtörést okozott világszerte. A sorozatot több helyen nem is adták le emiatt, illetve változtatásokat eszközöltek. Olaszországban a problémát például úgy hidalták át, hogy a szereplők nem átváltoztak, hanem a saját ikertestvérüket idézték meg. Oroszországban pedig még harcosokként is férfiak maradtak (bár a nemi különbségek láthatóak). Néhány országban hasonló technikákkal próbálták meg áthidalni a gondot. Az észak-amerikai, francia, svéd, holland, és magyar változatoknál az ötödik évad eleve nem volt licencelve, ezért nem is kerültek levetítésre.

Még több gondot okozott az Uszagi és Széja között fennálló kapcsolat. Mivel Haruka és Micsiru esetében a leszbikus kapcsolat ábrázolása már okozott gondokat, ezért az animében átváltozásukkor egyben nemet is váltanak. Következésképpen a köztük fennálló kapcsolat heteroszexuális maradt.

Néhány országban, például angol nyelvterületen később megpróbálkoztak volna az ötödik évad szinkronizálásával, de végül letettek róla. A francia változatnál is volt egy elképzelés erre, de végül úgy döntöttek, hogy az ifjúság egészséges fejlődésére káros lehet. A magyar változat, mely a franciára épült, éppen ezért nem tartalmazta az ötödik évadot.

Források[szerkesztés]