Safri Duo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Safri Duo
A Safri Duo Clark Andersonnal az aarhusi Grøn Koncerten 2005. júliusában
A Safri Duo Clark Andersonnal az aarhusi Grøn Koncerten 2005. júliusában
Információk
Eredet Dánia dán
Aktív évek 1990 - napjaink
Műfaj Elektronikus zene, Világzene, Kortárs klasszikus zene, Dance, Instrumentális zene, Trance
Kiadó Elektronikus zene, Világzene, Kortárs klasszikus zene, Dance, Instrumentális zene, Trance
Kapcsolódó előadók Clark Anderson, Michael McDonald, Aqua
Tagok
Uffe Savery
Morten Friis

A Safri Duo weboldala

A Safri Duo egy dán ütős duó, melynek tagja Uffe Savery (Koppenhága, 1966. április 6. –) és Morten Friis (1968. augusztus 21. –). Eredetileg klasszikus zenét játszottak, majd 1999-től elkezdtek az elektronikus zene irányába nyitni, melyet több más stílussal, pl. világzenével. Ennek eredménye lett első nagy sikerük, a 2000-ben kiadott „Played-A-Live (The Bongo Song)”, mely Európában az egyik legsikeresebb dal volt abban az évben.

Történet[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Uffe és Morten 1977-ben találkoztak a koppenhágai Tivoliban, ahol mindketten tagjai voltak a park fiúzenekarának. Mindketten a Dán Királyi Konzervatóriumban (Det Kongelige Danske Musikkonservatorium) tanultak, itt alapították meg az együttesüket is, melynek neve családneveiknek első szótagjából ered (Savery + Friis). Első lemezeiken klasszikus zeneszerzők (pl. Bach, Mendelssohn, Ravel, Reich, Nørgård, Ter Veldhuis) műveit játszották, kiadójuk a Chandos Records volt. Ezeket a műveket főként marimbán és vibrafonon játszották.

Populáris sikerek[szerkesztés]

2000 elején elkészült a „The Bongo Song” című számuk, melynek producere Michael Parsberg volt, és gyorsan a klubok kedvence lett. A dalt hamarosan az MTV Europe zenetévé is sugározni kezdte. A törzsi dobokon és a trance zenén alapuló dal az év végére az egyik legtöbbet hozó zeneszám lett. Része lett a sydneyi 2000. évi nyári olimpiai játékok nyitóceremóniájának, majd 2001-ben a koppenhágai Eurovíziós Dalfesztivál szavazás előtti szünetében is ezt a dalt adták elő. Szintén ezt a számot játszották a 2002-es, Manchesterben rendezett Nemzetközösségi Játékok alatt is.

Új albumuk 2001. június 4. jelent meg Episode II címmel. Kilenc zeneszámot tartalmazott, egy kivételével elektronikus-ütős stílusú volt, az egyetlen „Adagio” című maradt hű az előző lemezek hangzásvilágához. Később újra kiadták az albumot, de ekkor már egy remix-CD-t is csomagoltak mellé. 2002. szeptember 30-án megjelent a „Sweet Freedom” című single, melyet Michael McDonald-dal együtt vettek fel. Később single-ként megjelentették a „Samb-Adagio” és a „Baya Baya” című dalokat is. A „The Bongo Song” a cancúni Coco Bongo klub hivatalos himnusza lett, melyet minden nyitáskor lejátszanak.

3.0[szerkesztés]

2003-ban megjelent a 3.0 című új albumuk, melyen sok számban közreműködött Clark Anderson is (pl. „All the People in the World”, „Agogo Mosse” és „Laarbasses”). A „Rise” nagy sikert ért el, később kiadtak egy új verziót is, melynek a címe „Rise (Leave Me Alone)” lett. 2004-ben kiadták az album remixekkel kiegészített változatát „3.5 - International Verison” címmel, melyen ismét szerepelt Clark Anderson.

A Safri Duo közreműködött Jean Michel Jarre „AERO” koncertjén is a „Rendez-vous 4.” című számban.

Origins[szerkesztés]

A Safri Duo utolsó albuma az Origins, melyet 2008. november 17-én adtak ki.[1]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Single lemezek[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. It's a Trap! - Scandinavian Music Journal

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Safri Duo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.