Ugrás a tartalomhoz

Safri Duo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Safri Duo
A Safri Duo Clark Andersonnal az aarhusi Grøn Koncerten 2005 júliusában
A Safri Duo Clark Andersonnal az aarhusi Grøn Koncerten 2005 júliusában
Információk
EredetDánia dán
Alapítva1990
Aktív évek1990 - napjaink
MűfajElektronikus zene, Világzene, Kortárs klasszikus zene, Dance, Instrumentális zene, Trance
Kiadó
  • Chandos Records
  • Universal
Kapcsolódó előadókClark Anderson, Michael McDonald, Aqua
Tagok
Uffe Savery
Morten Friis

A Safri Duo weboldala
SablonWikidataSegítség

A Safri Duo egy dán ütős duó, melynek tagja Uffe Savery (Koppenhága, 1966. április 6. –) és Morten Friis (1968. augusztus 21. –). Eredetileg klasszikus zenét játszottak, majd 1999-től elkezdtek az elektronikus zene irányába nyitni, melyet több más stílussal, pl. világzenével. Ennek eredménye lett első nagy sikerük, a 2000-ben kiadott „Played-A-Live (The Bongo Song)”, mely Európában az egyik legsikeresebb dal volt abban az évben.

Történet[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Uffe és Morten 1977-ben találkoztak a koppenhágai Tivoliban, ahol mindketten tagjai voltak a park fiúzenekarának. Mindketten a Dán Királyi Konzervatóriumban (Det Kongelige Danske Musikkonservatorium) tanultak, itt alapították meg az együttesüket is, melynek neve családneveiknek első szótagjából ered (Savery + Friis). Első lemezeiken klasszikus zeneszerzők (pl. Bach, Mendelssohn, Ravel, Reich, Nørgård, Ter Veldhuis) műveit játszották, kiadójuk a Chandos Records volt. Ezeket a műveket főként marimbán és vibrafonon játszották.

Populáris sikerek[szerkesztés]

2000 elején elkészült a „The Bongo Song” című számuk, melynek producere Michael Parsberg volt, és gyorsan a klubok kedvence lett. A dalt hamarosan az MTV Europe zenetévé is sugározni kezdte. A törzsi dobokon és a trance zenén alapuló dal az év végére az egyik legtöbbet hozó zeneszám lett. Része lett a sydneyi 2000. évi nyári olimpiai játékok nyitóceremóniájának, majd 2001-ben a koppenhágai Eurovíziós Dalfesztivál szavazás előtti szünetében is ezt a dalt adták elő. Szintén ezt a számot játszották a 2002-es, Manchesterben rendezett Nemzetközösségi Játékok alatt is.

Új albumuk 2001. június 4. jelent meg Episode II címmel. Kilenc zeneszámot tartalmazott, egy kivételével elektronikus-ütős stílusú volt, az egyetlen „Adagio” című maradt hű az előző lemezek hangzásvilágához. Később újra kiadták az albumot, de ekkor már egy remix-CD-t is csomagoltak mellé. 2002. szeptember 30-án megjelent a „Sweet Freedom” című single, melyet Michael McDonald-dal együtt vettek fel. Később single-ként megjelentették a „Samb-Adagio” és a „Baya Baya” című dalokat is. A „The Bongo Song” a cancúni Coco Bongo klub hivatalos himnusza lett, melyet minden nyitáskor lejátszanak.

3.0[szerkesztés]

2003-ban megjelent a 3.0 című új albumuk, melyen sok számban közreműködött Clark Anderson is (pl. „All the People in the World”, „Agogo Mosse” és „Laarbasses”). A „Rise” nagy sikert ért el, később kiadtak egy új verziót is, melynek a címe „Rise (Leave Me Alone)” lett. 2004-ben kiadták az album remixekkel kiegészített változatát „3.5 - International Verison” címmel, melyen ismét szerepelt Clark Anderson.

A Safri Duo közreműködött Jean-Michel Jarre „AERO” koncertjén is a „Rendez-vous 4.” című számban.

Origins[szerkesztés]

A Safri Duo utolsó albuma az Origins, melyet 2008. november 17-én adtak ki.[1]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Single lemezek[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. It's a Trap! - Scandinavian Music Journal

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Safri Duo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.