Safety Car

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Safety Car (magyarul: biztonsági autó) az autóversenyeknél veszélyhelyzetekben, pl.: balesetnél, vagy nagyon erős esőzésnél a pályára lépő speciális jármű. A versenytempót ilyenkor egy ideig csökkentik, míg ismét kedvező lesz a helyzet a versenyzésre. A Safety Car beküldéséről a versenyigazgató (a Formula–1-ben minden versenyen Charlie Whiting) dönt, ezt 1992-ben vezették be.

A biztonsági autó mindig a mezőny élén halad egy bizonyos sebességgel, mely jóval alacsonyabb a versenyzőkénél, ebből következően az addig széthúzódó mezőny újra összeáll, az időkülönbségek minimálisra csökkennek. Safety-Car-fázis alatt tilos az előzés, ezt sárga zászlóval jelzik. A biztonsági autós fázist egy "SC" felirattal ellátott táblával jelzik. Ezen fázis alatt futott körök normális versenyben körnek számítanak, így egy versenyt akár ebben a fázisban is leinthetnek, ha megvan a futam utolsó köre is.

A Safety Car-fázis alatt gyakran állnak ki a pilóták a boxba, mert időveszteség nélkül visszaállhatnak eredeti helyükre.

A fázis azzal végződik, hogy a biztonsági autó bekanyarodik a boxutcába és a tempó ismét szabad lesz, de amíg a versenyző túl nem halad a célvonalon, tilos az előzés.

Az amerikai versenyeken, mint a NASCAR, vagy az IndyCar, a "Pace-Car" (kb. "ütemdiktáló autó"), ahogy ott nevezik, különösen fontos, mivel sok versenyt ún. oválokon rendezik, mint az Indianapolisi. Egy kör ezeken a pályákon nagyon rövid (20-50 másodperc) és a sebességek óriásiak, ezért egy balesetnél azonnal be kell jönnie a Pace-Car-nak, nehogy további súlyos balesetek legyenek.

A biztonsági autó általában sárga vagy piros fényjelzésekkel van felszerelve.

2015 óta egy Mercedes AMG GT S teljesít szolgálatot a Formula–1-ben

A Formula–1-ben[szerkesztés]

A biztonsági autót az 1973-as kanadai nagydíj óta használják ebben a sportágban. 2008 óta egy Mercedes SLS AMG látja el ezt a szerepet, melyet 2000 óta Bernd Mayländer vezet.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Safety Car témájú médiaállományokat.

Formula One[szerkesztés]

Indianapolis 500[szerkesztés]