Sablon:Másvita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Használati útmutató

Ez a sablon annak a jelzésére szolgál, hogy egy vita több helyen is folyik vagy folyt. Célja az esetenként több szálon futó viták összekapcsolása. Kinézetében a vitalapsablonok közé illeszkedik.

Mivel a MediaWiki jelenleg nem rendelkezik olyan eszközzel, amely automatikusan követné a vitalapok archiválását, sajnos ezt kézzel kell megtennünk. Ezért is fontos a dátum feljegyzése (elegendő napnyi pontossággal, hogy visszakereshető legyen, nem kell percre). Ha például a kocsmafalra mutat a link, akkor a dátum alapján később kicserélhető a megfelelő kocsmafal-archívummal. Ebben segít a dátum szerint rendezhető tartalomjegyzék, amelyet minden kocsmafal fejlécében és számos vitalap archívumsablonjában megtalálsz. Az archívumból könnyen kimásolhatod a megtalált szakasz címét, ha a beállításaidnál a segédeszközök fülön a Szerkesztést könnyítő segédeszközök szakaszban bekapcsolod a könnyen másolható szakaszlinkek opciót.

A bottal frissített Wikipédia:Elavult másvitasablonok lapon megtalálod a lejárt sablonokat; a piros kérdőjeles sorok többségénél archiválódott a megbeszélés, ezért a foly paraméter értékét kell törölni, és az archív értékét kitölteni az új lelőhellyel.

A sablon egy megbeszélésre tud mutatni. Ha több vita is volt a témában, használd többször a sablont.

Másolható minta[szerkesztés]

{{másvita
|cím=
|kezdet=
|foly=
|archív=
}}

Paraméterek[szerkesztés]

Kötelező paraméter[szerkesztés]

  • A kezdet (azaz a megbeszélés kezdetének dátuma) dátum a fentiek miatt kötelező. (Formátuma a magyar helyesírási szabályok szerinti: 2012. 12. 29., 2012. december 29. és 2012. dec. 29. is jó.) Ha kihagyod, érdekes üzenetet fogsz kapni. :-)

Kötelezően választható paraméterek[szerkesztés]

  • A foly és az archív közül az egyik kötelező, mert máskülönben minek a sablon? Mind a kettő együtt viszont általában nem értelmes, és a szerkesztő figyelmetlenségének jele.
    foly: a folyamatban levő megbeszélés címe a szögletes zárójelek nélkül (ez általában nem végleges, mert majd archiválni fogják)
    archív: az archivált megbeszélés címe a szögletes zárójelek nélkül

Ha a link olyan megbeszélésre mutat, amely eleve allapon van (kiemelési eljárás, törlési megbeszélés stb.), akkor technikailag nem mindig van különbség a folyamatban levő és az archivált megbeszélés között. Ilyenkor célszerűbb inkább archív linknek tekinteni, mert akkor az elavult sablonokat kereső bot nem szól érte, hogy / van a címében. Továbbá ha foly paraméterhez írjuk az allapot, akkor jelen időben, az archív paraméter használatakor pedig múlt időben írja ki, hogy erről a témáról máshol is folyt megbeszélés; ennek is van tájékoztató értéke.

Opcionális paraméter[szerkesztés]

  • A cím módosítja a sablon szövegét, az egyértelműsítő sablonoknál megszokott módon használhatjuk. Példa: cím=A szócikk semlegességéről hatására a sablon szövege ez lesz: A szócikk semlegességéről egy másik lapon is folyt megbeszélés.

Példák[szerkesztés]

Példa archivált megbeszélésre[szerkesztés]

{{másvita
|cím=A szócikk címéről
|kezdet=2008. április 22.
|foly=
|archív=Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)/Archív12#Gordon szetter?
}}

Így fog kinézni:

Eredménye a Vita:Gordon szetter lapon

Példa folyamatban lévő megbeszélésre[szerkesztés]

{{másvita
|cím=
|kezdet=2008. július 12.
|foly=Wikipédia:Véleménykérés#Budapesti metró és a három létező metró szócikke
|archív=
}}

Így fog kinézni:

Eredménye a Vita:Budapesti metró lapon

TemplateData[szerkesztés]

Ez a sablon annak a jelzésére szolgál, hogy egy vita több helyen is folyik vagy folyt. Célja az esetenként több szálon futó viták összekapcsolása. Kinézetében a vitalapsablonok közé illeszkedik.

Sablonparaméterek[TemplateData szerkesztése]

Ennek a sablonnak ajánlott külön sorokba (blokkban) írni a paramétereit

ParaméterLeírásTípusÁllapot
témacím

A megbeszélés témája néhány szavas összefoglalásának felülírása az egyértelműsítő sablonoknál megszokott módon

Alap­értelmezett
Erről a témáról
Soropcionális
a megbeszélés kezdetekezdet

A megbeszélés kezdetének dátuma. Kötelező megadni, hogy ne kelljen hosszas wikiarcheológiai kutatásokba bocsátkoznia annak, aki az archiválás után megpróbálja megtalálni a témát.

Példa
2012. 12. 29.; 2012. december 29.; 2012. dec. 29.
Sorkötelező
folyamatban levő megbeszélésfoly

A folyamatban levő megbeszélés címe a szögletes zárójelek nélkül

Példa
Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#Gordon szetter?
Lapcímajánlott
archív megbeszélésarchív

Az archivált megbeszélés címe a szögletes zárójelek nélkül

Példa
Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)/Archív12#Gordon szetter?
Lapcímopcionális