Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2018-47-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Puskás Ferenc labdarúgó, egy nemzet „Puskás Öcsije”
Puskás Ferenc labdarúgó,
egy nemzet „Puskás Öcsije”
Az "Évszázad mérkőzése" évében, 1953-ban az Aranycsapatban középen
Az "Évszázad mérkőzése" évében,
1953-ban az Aranycsapatban középen

Puskás Ferenc (Budapest, 1927. április 1. – Budapest, 2006. november 17.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, több klubcsapat és válogatott edzője, posztumusz dandártábornok. Az aranycsapat kapitányaként közismert beceneve Puskás Öcsi; Spanyolországban Panchónak becézték.

1950 és 1954 között a magyar futballválogatott csapatkapitánya és a Budapesti Honvéd meghatározó egyénisége volt. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének hírére Bécsben maradt, ahová rövidesen felesége és gyermeke is követte. Később Spanyolországba költözött, ahol 1958-ban a Real Madrid legendás játékosa lett. 39 évesen hagyott fel játékos pályafutásával, utána edzőként tevékenykedett. 1991-ben végleg Magyarországra költözött, ahol 1992-től az MLSZ utánpótlás-, majd nemzetközi igazgatója, 1993-tól egy rövid időre a válogatott szövetségi kapitánya is volt. 2000-től Alzheimer-kórral és más betegségekkel küszködött, a kórházat csak ritkán hagyhatta el. 2006. november 17-én hunyt el. Hamvaitól a nemzeti gyásznappá nyilvánított december 9-én a nevét viselő stadionban vettek végső búcsút, innen kísérték ágyútalpon a Szent István-bazilikába, ahol az altemplomban helyezték el.

Puskást minden idők legjobb magyar futballjátékosának tekintik. Nemcsak Magyarországon és Spanyolországban örvend máig köztiszteletnek, de a sportág számos nagy alakja, például Cruyff, Beckenbauer, Di Stéfano és Pelé is nagyra becsülte.Puskást a Nemzetközi Labdarúgás-történeti és -statisztikai Szövetség (IFFHS) a 20. század egyik legjobb európai játékosának tekinti. 2004-ben felkerült a neve a világ legjobb labdarúgóinak névsorát tartalmazó FIFA 100-as listára. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2009-ben megalapította emlékére a Puskás Ferenc-díjat (angolul: FIFA Puskás Award), amivel minden évben a legszebb gólt szerző játékost tüntetik ki.