Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2018-25-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SMS Friedrich der Große
SMS Friedrich der Große
Az elsüllyedt hajók helyzete Scapa Flow-ban, a Friedrich der Grosse 2-es számmal jelölve
Az elsüllyedt hajók helyzete Scapa Flow-ban,
a Friedrich der Grosse 2-es számmal jelölve

Az SMS Friedrich der Große csatahajó volt a Császári Haditengerészet második Kaiser-osztályú hajója. Gerincét 1910. január 26-án fektették le Hamburgban, 1911. június 10-én bocsátották vízre, és 1912. október 15-én állították hadrendbe. Csúcssebessége 23,4 csomó (43,3 km/h) volt. A háború nagy részében a Nyílt-tengeri Flotta (Hochseeflotte) III. csatahajórajához osztották be; átadásától 1917-ig a flotta zászlóshajója volt.

Fő fegyverzetét, a tíz – 30,5 cm-es, 50 kaliberhosszúságú (30,5 cm SK L/50) – gyorstüzelő ágyút öt ikerlövegtoronyban helyezték el. Másodlagos tüzérsége tizennégy, a hajó középső részén, oldalsó kazamatákban elhelyezett, 15 cm-es (L/45) ágyú volt. Ugyancsak kazamatákban volt még nyolc 8,8 cm-es (L/45) ágyúja és négy 8,8 cm-es (L/45) légvédelmi ágyúja is. A hajótestbe öt 50 cm-es torpedóvetőcsövet építettek.

Négy testvérhajójával (Kaiser, Kaiserin, König Albert, Prinzregent Luitpold) részt vett az első világháború összes nagy tengeri hadműveletében, így a skagerraki csatában (1916. május 31. – június 1.) is. Ebben a csatában a flotta közepén maradt, ezért nem volt annyira a harc sűrűjében, mint az előtte haladó König és Großer Kurfürst csatahajók vagy az I. felderítőcsoport csatacirkálói, így a csatát karcolások nélkül úszta meg. 1917-ben az új Baden csatahajó lett helyette a flotta zászlóshajója.

Az 1918. novemberi fegyverszünet aláírása után a Friedrich der Großét a Hochseeflotte legtöbb nagy egységével Scapa Flow-ba internálták. A hajókat lefegyverezték, és legénységüket a minimálisan szükségesre csökkentették, amíg az antant-hatalmak a versailles-i békeszerződés végső formáját vitatták meg. 1919. június 21-én, napokkal a szerződés aláírása előtt Ludwig von Reuter ellentengernagy, az internált flotta parancsnoka parancsot adott a hajók elsüllyesztésére, hogy azok ne kerülhessenek a britek kezére. A Friedrich der Großét 1936-ban kiemelték, anyagát értékesítették. Harangját 1965-ben visszaadták Németországnak; jelenleg a flotta glücksburgi főhadiszállásán őrzik.