Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2018-12-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joker-viaszbáb Jack Nicholson által megszemélyesített ábrázolása
Joker-viaszbáb Jack Nicholson által
megszemélyesített ábrázolása
Legnépszerűbb gonoszok balról jobbra: Pingvin, Rébusz, Macskanő és Joker
Legnépszerűbb gonoszok balról jobbra:
Pingvin, Rébusz, Macskanő és Joker

Joker (ejtsd: dzsóker) egy képregény- és rajzfilmes szereplő, szuper-bűnöző, Batman főellensége. Bill Finger, Bob Kane és Jerry Robinson alkotása. A figura először a Batman első számában jelent meg, amit 1940. április 25-én adott ki a DC Comics. Erősen vitatott, hogy ki találta ki, de az biztos, hogy szereplését eredetileg nem tervezték hosszú távra, hiszen már az első képregényének füzetében majdnem meghalt, azonban Whitney Ellsworth szerkesztő berajzoltatott egy utolsó képsort arról, hogy túlélte a balesetét. Ezek után már rendszeresen visszatérő képregényfigura lett.

Joker a kezdeti megjelenéseiben egy igazi bűnözőzseni, nem mellesleg pszichopata, szadista és fekete humorral gyilkol Gotham utcáin. Azért, hogy a képregényeket gyermekbarátabbá tegyék, az 1950-es években Joker karakterét újraértelmezték és egy bolondos, szerencsétlen rablót csináltak belőle. Ez a változata egészen az 1970-es évekig tartott, mikor is komolyabbá akarták tenni a füzeteket, így a szereplő is visszatért gyökereihez. Egyetlen nagyobb változtatás a kezdeti képregényekkel szemben azonban az, hogy Jokernek nem voltak racionális céljai, gyakran csak a móka kedvéért ölt embereket. Mint Batman első számú nemezise, sok rémségért felelős annak életéből. Ő is hozzájárult az első dinamikus duó feloszlásához, agyonverte a második Robint és lebénította Barbara Gordont. Rengeteg eredettörténetet kapott az évek folyamán, azonban egyik sem teljesen hiteles. A legismertebben, hogy beleesik egy tartálynyi vegyi anyagba, ami elfehéríti bőrét, zölddé változtatja haját és pirossá teszi ajkait, amelybe beleőrül. Ez a legtöbb történetben megegyezik, azonban az szinte mindegyiknél más, hogy hogyan is került oda. Kiszámíthatatlanságával és groteszk humorával sokan őt tartják Batman legjobb ellenfelének.

Bár Jokernek nincsenek különleges képességei, mégis sok visszatérő fegyvere van. Ilyen például a híres gáza, amelynek belélegzésével az áldozat a nevetésbe hal bele és arcán halála után is ott marad a mosoly. Az egyik legismertebb gonosz a popkultúrában.