Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-49-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hasnyálmirigy Langerhans-szigete (glukagontermelő) alfa-, (inzulintermelő) béta-sejtekből, valamint szomatoszatintermelő) delta-sejtekből áll. A szigetet emésztőenzimeket termelő külső elválasztású végkamrák veszik körül (H&E festés)
A hasnyálmirigy Langerhans-szigete
(glukagontermelő) alfa-, (inzulintermelő)
béta-sejtekből, valamint szomatoszatintermelő)
delta-sejtekből áll. A szigetet emésztőenzimeket
termelő külső elválasztású végkamrák
veszik körül (H&E festés)

A cukorbetegség, latinul diabetes mellitus magyarosan diabétesz a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, a glükóz feldolgozásának zavara. Oka lehet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelt inzulin hiánya, a szervezet inzulin-érzéketlensége (inzulinrezisztencia) és a vele járó relatív inzulinhiány vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány miatt a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, amitől a vércukorszint megemelkedik.

A diabetes mellitus magyarul „mézédes átfolyás”t (azaz cukorvizelést) jelent a görög „διαβήτης” = „átmenet, átfolyás” és a latin „mellitus” = „mézédes” szavak összetételéből. Az elnevezés a két fő tünetre, a vizelet megemelkedett mennyiségére (polyuria) és benne a cukor fokozott kiválasztására utal. A középkori orvosok a vizeletet megkóstolva diagmosztizálták, különítették el a diabetes insipidustól.

A cukorbetegségnek több típusa létezik. A kialakulás okai (patogenezis), a tünetek és a kezelés az egyes típusokban különböznek.Egyelőre még egyik típusú cukorbetegség sem gyógyítható, számtalan kísérlet folyik a világon, hogy megtalálják, mi az oka a cukorbetegség kialakulásának és mi lehetne a gyógyító eljárása. Több nemzetközi szervezet támogatja és összefogja ezeket a kísérleteket, köztük a legnagyobb az amerikai JDRF, amelyik főként a fiatalkori, 1-es típusú cukorbetegség gyógyításának kutatását és új gyógymódokat, képzéseket támogatja. A JDRF évi 500 millió USD finanszírozást nyújt a kísérletekre, melynek fő célpontja a szükséges inzulintermelés visszaállítása.