Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-31-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lépésküldő levelezőlap
Lépésküldő levelezőlap
A levelezési sakk jelölése
A levelezési sakk jelölése

A levelezési sakk (vagy távsakk) a sakkjáték olyan formája, amelyben a játékosok egymástól távol vannak, és a lépéseket valamilyen közvetítő eszközön továbbítják ellenfelüknek. Ez hosszú időn át az egyszerű postai levél, később főként a speciális postai lépésközlő levelezőlap volt, de játszottak távsakkot telefonon, táviratok, telexek, faxok váltásával, vagy a lépéseket rádión közvetítve is. Ma a legelterjedtebb az internetes távsakk, amelyben a lépéseket elektronikus levélben (e-mail) vagy szerverkapcsolattal küldik meg. Egyre bővül az okostelefonos alkalmazás (mobilapp) használata.

A levelezési sakk önálló nemzetközi szervezete az ICCF (International Correspondence Chess Federation). Ez az első nemzetközi levelezési sakkszövetség, az 1928-ban alapított Internationaler Fernschachbund (IFSB) jogutódja, és független a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE). Az ICCF önállóan szervez levelezési sakkolimpiát, egyéni és csapat világ- és Európa-bajnokságokat, valamint különböző meghívásos és témaversenyeket.

Az első, 1949-től 1952-ig tartó levelezési sakkolimpiát a magyar válogatott nyerte. A 2012-ben kezdődött és 2017-ben befejeződött 18. olimpia győztese Németország lett.

A 2017-ben befejezett 28. levelezési sakkvilágbajnokságon az 1. helyet, és ezzel a levelezési sakkvilágbajnok címét a horvát Leonardo Ljubičić szerezte meg. A nőknél a 2014-ben befejeződött 9., valamint a 2017-ben befejeződött 10. levelezési sakkvilágbajnokságot is az orosz Irina Perevertkina nyerte, így 2017-ben ő a levelezési világbajnok.