Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-26-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Morót, Szant és az Erdő Szellemét imitáló cosplayesek
Morót, Szant és az Erdő Szellemét imitáló cosplayesek

A vadon hercegnője (もののけ姫; Mononoke hime?; angol címén Princess Mononoke) 1997-ben bemutatott japán animációs történelmi fantasy film. Mijazaki Hajao írta és rendezte, a Studio Ghibli gyártotta. Főszereplőit Macuda Jódzsi, Isida Juriko, Tanaka Júko, Kobajasi Kaoru, Simamoto Szumi és Miva Akihiro szeijúk szólaltatják meg. A vadon hercegnője egy, a Muromacsi-kor késői szakaszáról szóló dzsidaigeki(wd) (japán történelmi dráma), számos fantasztikus elemmel. Főszereplője egy fiatal emisi(wd) harcos, Asitaka, aki az erdő természetfeletti őrzőinek Vasváros lakóival vívott harcába keveredik; utóbbiak a végletekig ki akarják aknázni az erdő erőforrásait. A harcból senki sem kerülhet ki győztesen, az ember és a természet harmonikus kapcsolata csak átmeneti lehet. A film eredeti címében szereplő „Mononoke” (物の怪?) nem egy név, hanem egy kifejezés a japán nyelvben a lélekre vagy szörnyre.

A film bemutatója 1997. július 12-én volt Japánban, majd 1999. október 29-én az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon a Titanic Fesztiválon mutatták be 2000. október 8-án, VHS-en és DVD-n a UIP-Dunafilm forgalmazta, televízióban a TV2 és a Digi Film vetítette.

A vadon hercegnőjét a kritikusok és nézők is pozitívan fogadták; 1997-ben a legjobban jövedelmező film volt Japánban a Titanic bemutatásáig. Észak-Amerikában a Miramax Films forgalmazta, és bár a jegypénztáraknál kevés bevételt hozott, a DVD- és VHS-kiadás is jól fogyott, ami felkeltette a Ghibli érdeklődését a nyugati piac iránt.