Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2015-42-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Látkép az óriáskerékről
Látkép az óriáskerékről
Az Olympia Looping hullámvasút
Az Olympia Looping hullámvasút

A müncheni Oktoberfest a világ legnagyobb népünnepélye. Évről évre több millió ember látogatja, köztük egyre több a külföldi: olaszok, amerikaiak, japánok, ausztrálok. Az Oktoberfestre a müncheni sörfőzdék különleges sört (Wiesnbier) főznek; ennek alkoholtartalma nagyobb a szokásosnál. Az utóbbi években növekvő probléma a látogatók túlzott alkoholfogyasztása.

Az Oktoberfest története viszonylag rövid: először 1810. október 12-én rendezték meg. Lajos trónörökös herceg (a későbbi I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, és München egész lakosságát meghívták az ünnepségre. A müncheni városfal melletti réten nagy lovasversenyt hirdettek, azóta hívják azt a mezőt Theresienwiesének („Terézia-mezőnek”). Mivel Lajos királyt nagyon érdekelte az antik Görögország, azt javasolta alattvalóinak, hogy az eseményt az ókori olimpiai játékok mintájára rendezzék. A javaslatot lelkesen elfogadták, így az első években az Oktoberfest túlnyomóan sportos jellegű volt.

Mai látványosságai között az egyik legkedveltebb az 50 méter magas óriáskerék, amelyen az utazók megtekinthetik a fesztivált madártávlatból. Népszerű a Krinolin tradicionális körhinta, a Toboggan toronycsúszda, a Powertower, a világ legmagasabb hordozható szabadesés-tornya, az Olympia Looping, ami a világ egyetlen, öt fordulós hullámvasútja és az Alpina Bahn, ami viszont a legnagyobb és leghosszabb hordozható hullámvasút a világon — egyúttal az első olyan, hordozható hullámvasút, amin akár öt vonat is futhat egyszerre.

Mivel az október gyakran hideg, 1872 óta az Oktoberfest már szeptemberben elkezdődik. Mindig szombaton nyílik, az utolsó napja pedig október első szombatja. 2000-ben új szabályt vezettek be: ha október első vasárnapja október 1-e vagy 2-a, akkor a fesztivált október 3-áig, a német egység napjáig meghosszabbítják. Ezért a fesztivál időtartama 16–18 nap.