Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-35-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Cartoon Network Kelet-Közép-Európa logója
A Cartoon Network
Kelet-Közép-Európa logója

A Cartoon Network Kelet-Közép-Európa (románul: Cartoon Network Europa Centrală şi de Est) a Cartoon Network rajzfilmcsatorna magyar–román–moldovai adásváltozata, amely Romániában, Magyarországon és Moldovában érhető el 1993. szeptember 17-e óta. Jelenleg a csatorna Magyarországon a legtöbb szolgáltatónál 6 és 21 óra között fogható magyar és angol nyelven (a Digi-nél románul is); további műsoridőben a TCM nevű filmcsatornát sugározzák. Néhány magyar kábelszolgáltatónál és Romániában viszont a nap 24 órájában sugároz.

Magyarországon első gyerektévéként, 1993. szeptember 17-én indult a csatorna. Ekkor még a Cartoon Network Európa adását lehetett fogni angol nyelven 6–22 óráig. Este 10 után a TNT-t lehetett fogni, szintén angolul. A ’90-es évek elején-közepén még csak műholdon lehetett fogni, ott viszont kódolatlanul. A Magyar Narancs olvasói 1999-ben az év legjobb műholdas csatornájává választották a Cartoon Networköt.

1998. szeptember 1-jén a CN Európából kivált Lengyelország, Magyarország és Románia adása. Abban az évben október elsején délben (Romániában az időzónák miatt 13 órakor) ugyanis e három ország külön adást kapott. Eleinte mindhárom országban részben saját, részben angol nyelven futottak a műsorok. Az adás sugárzása Varsóból történt napi 18 órában a következő műsorokkal: Scooby-Doo és a 13 szellem, Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, A Scooby-Doo-show, Scooby-Doo, merre vagy?, Tom és Jerry, Bolondos dallamok, Droopy, a szuperdetektív, Dini, a kis dinoszaurusz, Turpi úrfi, Flúgos futam, Tom és Jerry gyerekshow, A Jetson család, Maci Laci, Bolygó Kapitány új műsora, Dili Dolly kalandjai, Richie Rich, Az Addams család, Johnny Bravo, Boci és Pipi, Dexter laboratóriuma, Micsoda rajzfilm!, Süsü keselyűk, The Real Adventures of Johnny Quest, Két buta kutya. A közép-kelet-európai régió előbb vált ki a páneurópai régióból, mint az Egyesült Királyság. A csatorna első arculatai hazánkban 1993-tól 1999-ig a „Pepita”, 1999-től 2001-ig a „Squares (Powerhouse)” voltak. 1999-ben újabb sorozatokat mutattak be: Animánia, A Maszk, Én vagyok Menyus, Pindúr pandúrok, Heathcliff és Dingbat, Beetlejuice, Ed, Edd és Eddy, Dumb és Dumber, Flying Rhino Junior High, The Tidings.