Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-35-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

II. Uahibré Haaibré egyiptomi uralkodó i. e. 589-től i. e. 570-ig. Apját, II. Pszammetiket követte a trónon. A föníciai és palesztinai hegemónia, az ottani kereskedelmi útvonalak megszerzése érdekében hosszadalmas háborúba bonyolódott az Újbabiloni Birodalommal, támogatta a közel-keleti Babilon-ellenes felkeléseket. Uralkodása idején már erősen érezhető Egyiptom hellenizálódása, a betelepedő idegen etnikumok nagy feszültségeket váltottak ki országában. Az instabil belső helyzet miatt vereségeket szenvedett Babilontól, végül i. e. 566-ban polgárháborús helyzetben, homályos körülmények között halt meg. A XXVI. dinasztia hatodik, utolsó szaiszi családtagja.

Személyneve Uahibré, trónneve Haaibré (Waḫ-jb-rˁ Ḥˁˁ-jb-rˁ), „ szíve örökkévaló”. Hérodotosznál Ἁπρίης (Apriész), Diodórosznál és Manethónnál Ουαφρης (Uaphrész), az Ószövetségben (Jer. 44:30) Hophra, a Szeptuagintában Uafre a neve.

Uahibré uralkodásának viszonyairól nagyon kevés írásos emlék maradt fenn, így közvetlen környezetérők, fő tisztviselőiről, sőt családjáról is kevés az információ. Az bizonyos, hogy II. Pszammetik király és Tahuit athribiszi hercegnő fia. Testvére Anhnesznoferibré, Ámon isteni felesége. Uahibré felesége és gyermekei nevét sem ismerjük. Nem tudni, volt-e trónörököse, akit esetleg utódja, II. Jahmesz eltávolított a trón közeléből. Hérodotosz említ egy bizonyos Nitétiszt, akit szerinte Apriész (azaz Uahibré) halála után Amaszisz (II. Jahmesz) feleségül adott Kambüszészhez azzal a hazugsággal, hogy az ő saját leánya.