Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-29-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Majungasaurus rekonstrukciója
A Majungasaurus rekonstrukciója

A Majungasaurus (nevének jelentése 'Mahajanga gyík') az abelisaurida theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely Madagaszkáron élt 70–65 millió éve, a kréta időszakban. Csak egyetlen faját azonosították, az M. crenatissimust. Az eredetileg Majungatholus néven leírt példányról később kiderült, hogy valójában Majungasaurus, így ez a név a Majungasaurus szinonimájává vált.

A többi abelisauridához hasonlóan a Majungasaurus is rövid pofájú, két lábon járó húsevő volt. Bár mellső lábai nem teljesen ismertek, nagyon rövidek lehettek, a hátsók pedig hosszúak és izmosak. Nagyon durva felületű, felül megvastagodott csontokból álló pofája, valamint felül egy lekerekített tülökkel (amit kezdetben összetévesztettek a pachycephalosaurusok fejtetőjével) ellátott széles koponyája révén különböztethető meg más abelisauridáktól. További megkülönböztető jegyek az alsó és felső állcsontokban levő fogak, melyek száma meghaladja a többi abelisauridáét.

A Majungasaurus a számos jól megőrzött koponyának és csontváznak köszönhetően az egyik legjobban ismert theropoda dinoszaurusz a déli félgömbön. Úgy tűnik, közelebbi rokonságban állt az indiai, mint a dél-amerikai vagy afrikai abelisauridákkal, ami biogeográfiai szempontból fontos. Csúcsragadozóként főként a Rapetosaurushoz hasonló sauropodákra vadászott, és ez az egyetlen olyan dinoszaurusz, amelynek kannibalizmusa közvetlenül bizonyított.