Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2022-20-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy példány Nyugat-Ausztrália partja környékéről
Egy példány Nyugat-Ausztrália partja környékéről
Mérete az emberhez viszonyítva
Mérete az emberhez viszonyítva

A fehér cápa (Carcharodon carcharias) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályában a heringcápa-alakúak (Lamniformes) rendjébe sorolt heringcápafélék (Lamnidae) családjában a Carcharodon nem utolsó élő faja, egyben a nem típusfaja. A legfejlettebb húsevő cápák közé tartozik. Legelső képviselői körülbelül tizenhatmillió éve, a miocén időszak végén jelentek meg a Csendes-óceán északkeleti részén. A Föld összes óceánjában megtalálható, elsősorban a partközeli részeken. Főleg a méretéről híres.

Nemi kétalakúsága jelentős; a legnagyobb nőstények elérik a 610 cm hosszt és az 1950 kg-ot. Ez azonban ritkaság, a hím többnyire 335–396, a nőstények 457–488 cm-esek. Egy 2014-es kutatás szerint akár 70 évig is elélhet. Ez jóval több, mint korábban gondolták; ezzel az élettartammal alighanem a legtovább élő porcos hal. Kiderült az is, hogy a hímek körülbelül 26, a nőstények 33 évesen válnak ivaréretté.

Ismereteink szerint a fehér cápa a legnagyobb ragadozó hal. Táplálékállatai a tengerben élő emlősök, a tengeri madarak és a halak. Ez az emberre legveszélyesebb cápa. Peter Benchley Cápa (Jaws (wd)) című regénye, amelyből Steven Spielberg forgatott híres filmet, a fehér cápát „vérszomjas emberevőnek” mutatja be. Valójában embert ritkán eszik — annak ellenére, hogy minden más cápafajnál gyakrabban támadja meg. Támadásai miatt a „fehér halál” ragadványnevet kapta. Az embert nem számítva egyetlen természetes ellensége a kardszárnyú delfin (Orcinus orca)..

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) világszerte sebezhető fajnak minősíti, és a Washingtoni egyezmény (CITES) 2. listáján, a veszélyeztetett fajokén is szerepel. A megkülönböztetett figyelmet jelzi, hogy július 14. a cápatudatosság világnapja (angolul „Shark Awareness Day”). Nagy mérete ellenére viszonylag gyors; rövid távon elérheti az 56 km/h-t. A 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps a cápatudatosság napjához és az ezen a napon kezdődő 2017-es vizes világbajnoksághoz időzítve virtuális versenyt vívott a cápákkal. A fő attrakció a fehér cápa elleni 100 méter volt — és a vérszomjas ragadozó volt gyorsabb.