Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2019-48-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Állatkert főkapuja (1912)
Az Állatkert főkapuja (1912)
A Pálmaház
A Pálmaház

A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit. A budapesti Városligetben található intézmény a legrégebbi állatkertek egyike (mindössze 24 ma is működő állatkert található a világon, melyet a budapestinél korábban alapítottak). Napjaink egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye megnyitásától egészen az 1950-es évekig az ország egyetlen állattartó közparkja volt.

A műemlékekben, képzőművészeti alkotásokban gazdag kert ma látható épületeinek zöme az 19091912 közötti, Kós Károly és Zrumeczky Dezső nevével fémjelzett, erdélyi stílusú felújítási hullám során keletkezett. A II. világháború alatt számos épületet ért bombatalálat. A háború alatt az állatok elpusztultak, az 1945. május 1-jén újranyitott kertben mindössze 15 egyed maradt életben. A megrongálódott kert később néhány szocreál stílusú épülettel bővült. A rendszerváltást követően megindult modernizáció jegyében új, az európai állattartási szabványoknak megfelelő állattartó helyek épültek.

Az állatkert napjainkban 733 állatfaj összesen mintegy 5000 egyedét mutatja be. Fajösszetételében széles körű áttekintést nyújt Földünk élővilágának sokféleségéből, a gyűjteményben valamennyi kontinens állatvilágának képviselői megtalálhatóak. Emellett növénygyűjteménye mintegy 3500 különféle fajból, alfajból és változatból áll. A legidősebb egyed alighanem a Nagy-tó partján álló tekintélyes platánfa, amelyet valószínűleg még az intézmény alapítása előtt ültettek.