Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2019-10-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Tiltott Város, Ming- és Csing (Qing)-dinasztia-beli császárok lakóhelye
A Tiltott Város, Ming- és Csing-dinasztia-beli császárok lakóhelye
Peking éjszaka
Peking éjszaka

Peking (北京; pinjin: Běijīng; IPA: [pei˨˩˦ tɕɪŋ˥˥];  kiejtése) a Kínai Népköztársaság fővárosa, négy tartományi jogú városának egyike, a Pekingi főegyházmegye érseki székvárosa. Pekinget északról, nyugatról, délről és kis részben keletről Hopej tartomány határolja, míg délkeletről Tiencsin tartománnyal szomszédos.

Peking – népességét tekintve – Sanghaj után a második legnagyobb kínai város. Az ország egyik fő közlekedési csomópontja, minden irányban számos vasútvonal, közút és autópálya indul ki innen. Itt található a legtöbb nemzetközi légitársaság kínai központja is. Peking elismerten Kína politikai, oktatási és kulturális központja, míg Sanghaj és Hongkong inkább gazdasági téren domináns városok.

Peking történelmében sorsfordító szerepet játszott a Ming- és a Csing-dinasztia. A 3. Ming császár, Jung-lö (永樂) a Ming fővárost 1421-ben Nancsingból Pejcsingbe (北京), vagyis az „Északi Fővárosba” helyezte át, a város mai neve is tőle származik. A császár itt teljesen új fővárost emeltetett, Peking ekkor nyerte el mai formáját. Országlása alatt épült fel Pekingben 1405 és 1421 között a Tiltott Város is. Jung-lö, a Ming-dinasztia harmadik császára Kínát politikai, gazdasági, katonai nagyhatalommá tette.