Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2018-48-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sakkolimpia tiszteletére kibocsátott grúziai postabélyeg, amelyen a torna logójának képe látható
A sakkolimpia tiszteletére kibocsátott grúziai postabélyeg, amelyen a torna logójának képe látható

A 43. nyílt és 28. női sakkolimpiát 2018. szeptember 23. és október 6. között a grúziai Batumiban rendezték meg. A versenyre Batumiban, a 2018-ban felépült Sportpalotában került sor.

Az olimpián 190 ország versenyzői vettek részt. A nyílt versenyen 185 csapat 918 versenyzője, míg a női versenyen 151 csapat 747 versenyzője indult, amely részvétel rekordnak számít a sakkolimpiák történetében.

A nyílt versenyen a címvédő az Amerikai Egyesült Államok, a női versenyen Kína csapata volt. A győzelmet ezúttal mind a nyílt versenyen, mind a nők között Kína csapata szerezte meg. Az előzetesen 13. helyre rangsorolt magyar női válogatott várakozáson felül teljesítve az 5. helyen ért célba, míg a nyílt versenyen az előzetesen 12. helyre rangsorolt magyar férfi válogatott a 18. helyet szerezte meg. A női olimpián a bírói testület tagja volt a magyar Verőci Zsuzsa is. A sakkolimpia ideje alatt rendezték a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) 89. kongresszusát, amelyen az orosz politikus és közgazdász, Oroszország korábbi miniszterelnök-helyettese, Arkagyij Dvorkovics személyében megválasztották a testület új elnökét.

A sakkolimpia szervezői által felkért egyik jószolgálati nagykövet Polgár Judit volt, és ugyanezt a felkérést kapták Nona Gaprindasvili, Maia Csiburdanidze és Visuvanátan Ánand exvilágbajnokok, valamint a mezzoszoprán énekesnő Anita Rachvelishvili, a zeneszerző-karmester Nikoloz Rachveli és a súlyemelő Lasha Talakhadze. A sakkolimpia tiszteletére 2018 májusában Grúzia postabélyeget bocsátott ki, amelyen a torna logója látható.